Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

zaterdag 13 februari 2021

Sesamzaad-gif-schandaal dreigt in de grote yoghurtdoofpot te verdwijnen, althans in Nederland

Internationaal is er nogal wat ophef over het al weer maanden oude sesamstraatschandaal uh sesamzaatschandaal. Een groot aantal tonnen sesamzaad uit India blijkt vergiftigd te zijn met landbouwgif ethyleenoxide, dat ook wordt gebruikt om zaken te reinigen van bijvoorbeeld de salmonella-bacterie.......

Het gebruik van dit kankerverwekkende middel kan bij kleine hoeveelheden geen kwaad, aldus Frank Lindner van foodwatch, echter daarin ben ik het volkomen oneens met hem, dit zou wellicht gelden als je altijd ecologisch geteelde groente eet, maar de meesten van ons doen dat helaas niet of kunnen zich dat niet veroorloven vanwege het belachelijke feit dat met gif behandelde groenten en fruit een stuk goedkoper zijn dan de meer gezonde soorten...... (schande!!!) De hoeveelheid kan dan wel klein zijn, maar die stapel je op in je lichaam bij de andere soorten gif en die kunnen bij elkaar een groot gevaar vormen als je weerstand door het één of ander zwaar te lijden heeft, zoals het gevolg van een besmettelijke ziekte......

De hoeveelheid die werd gevonden lag ver boven de toegestane 0,05 milligram per kilo, 4.000 keer zoveel wel te verstaan!!!

Lees het relaas van foodwatch, waarin o.a. wordt verteld dat al op 9 september er een waarschuwingssysteem in werking is gesteld na de vondst van dit gif in wat duizenden tonnen sesamzaad moet zijn........ Echter vooral in Nederland schijnt men zich niet druk te maken over dit vergiftigde sesamzaad, al hebben bedrijven wel artikelen teruggetrokken uit de winkels, echter veel te weinig, gezien de hoeveelheid producten die in het buitenland van de markt zijn gehaald, zelfs uit een ecologische winkel....... (zo meer over de veel te late waarschuwing)

Opvallend dat de Europese Commissie nu wel waarschuwt voor het gevaar van ethyleenoxide, terwijl de commissie het gebruik van het kankerverwekkend glyfosaat door professionele landbouw wel langer heeft toegestaan (o.a. met hulp van 'GroenLinks' EU grofgraaier en oplichter Bas Eickhout....).... Deze commissie onder vicevoorztiterschap van PvdA oplichter Timmermans zou nu met de giflobby overleggen over het toestaan van een nieuwe soort neonicotinoïde, de vernietiger van bijen en andere insecten en 'ach waareom niet, we zijn sinds de 70er jaren van de vorige eeuw pas twee derde van de insecten kwijt??' (zonder insecten is het ook afgelopen met de mens!!)

Lindner van foodwatch wijst wel naar de NVWA als nalatig (en terecht),maar waarom heeft foodwatch dan zolang gewacht met deze waarschuwing, immers op 23 september vorig jaar was foodwatch al op de hoogte van dit schandaal en waarom heeft foodwatch, als de NVWA, verzaakt een advertentie te plaatsen in de dagbladen, of althans de media niet gewaarschuwd hier aandacht aan te besteden??? (de NVWA heeft het NB alleen op haar site gemeld en pas op 13 oktober jl. een aantal producten gemeld waarin sesamzaad is verwerkt en die lijst schijnt ook nog eens veel tekort te zijn.......)

Waarschuw je familie, vrienden en kennissen, sesamzaad is niet te vertrouwen, zeker als je weet dat het om een enorme hoeveelheid gaat die in de EU werd geïmporteerd..... Zie je producten met sesamzaad in de winkels, geeft dat dan door aan foodwatch. Deze organisatie heeft van het geheel meteen een bedelactie gemaakt, dus heb je wat geld over......

Gesjoemel met giftig sesamzaad

foodwatch Nederland | Frank Lindner <frank@foodwatch.nl>

Sesamschandaal legt pijnpunten voedselveiligheid bloot


                          


Er is een groot voedselschandaal aan de gang, terwijl niemand er in Nederland wakker van lijkt te liggen. Hoe kan dat, terwijl het sesamzaadschandaal groter en groter wordt?

Al maanden is Europa in de ban van verontreinigd sesamzaad uit India. Er worden in de landen om ons heen nog dagelijks producten met sesam van de markt gehaald. Maar in Nederland…? Hier zitten wij als voedselwaakhond bovenop de materie en roepen op tot actie. We praten je in deze nieuwsbrief bij.

In EU verboden, doodgewoon in landen als India

Het voedselschandaal rondom met ethyleenoxide besmet sesamzaad - een giftige stof die in Europa is verboden - blijft verontrustende vormen aannemen. Ethyleenoxide is een gasvormig ontsmettingsgas dat mutageen, kankerverwekkend en geslachtsorgaan verstorend is. Het wordt in de landbouw gebruikt om gewassen te ontdoen van ongewenste verontreiniging.

Zo kun je bijvoorbeeld een partij sesamzaad die is besmet met salmonella ‘schoon’ maken door er ethyleenoxide over te spuiten. Vanwege de hoge gezondheidsrisico’s wil je ethyleenoxide alleen niet in te hoge doses aantreffen in je sesambrood, toast, tahin of sesambagel. In Europa is ethyleenoxide verboden, maar in landen als India is het gebruik ervan dagelijkse praktijk.

Import uit India of andere landen waar ethyleenoxide wordt gebruikt, kan dus risico’s met zich meebrengen. En het risico is helaas realiteit geworden.



Jouw stem maakt het verschil, doe mee aan online acties ››

Een voedselschandaal van wereldformaat

Hoe het sesamschandaal begon… Na een controle in België op 9 september 2020 (al bijna een half jaar geleden dus!) zijn de EU-lidstaten er via het Europese waarschuwingsnetwerk, het zogeheten Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF), op geattendeerd dat duizenden tonnen sesamzaad uit India resten ethyleenoxide bevatten. Dit sesamzaad had de Europese maximaal toegestane limiet van 0,05 milligram per kilo overschreden. En ook nog eens flink, er is tot wel 186 milligram ethyleenoxide per kilo gemeten. Haast 4.000 maal de toegestane limiet!


Tot overmaat van ramp is dit uit een test naar boven gekomen die al op 29 juli 2020 is genomen. Hoe kan het dat het een volle maand moet duren voordat alle alarmbellen zijn gaan rinkelen? En nog merkwaardiger: foodwatch waarschuwde al op 23 september dat Albert Heijn zijn sesambagels terughaalde in verband met de verontreinigde sesamzaadjes. De NVWA meldde dit een dag na ons, op 24 september. De NVWA heeft nog later, pas op 13 oktober 2020, een openbare pagina op haar website aangemaakt met een overzicht van de voedselproducten die uit de handel zijn genomen. In Nederland zijn tientallen tot honderden producten (niemand weet precies hoeveel!) uit winkels teruggetrokken, waaronder ook biologische producten met sesam.

Dit kunnen we niet anders opvatten dan zeer ernstig! Ethyleenoxide levert weliswaar geen groot gevaar op als het in zeer kleine hoeveelheden wordt geconsumeerd. Maar de mate van verontreiniging waarmee we afgelopen maanden zijn geconfronteerd vormt "een ernstig risico voor de menselijke gezondheid, omdat ethyleenoxide is ingedeeld als mutageen, kankerverwekkend of verstorend voor de voortplanting", aldus de Europese Commissie.



Kom je sesam-producten tegen die uit de handel moesten zijn? Meld het ons!


Nederlanders geen sesam-eters?

De lijst van teruggehaalde producten op de Nederlandse markt, die je kunt raadplegen op de site van de NVWA, verandert al sinds 23 december niet meer. In totaal zijn er 16 meldingen gemaakt door de NVWA om Nederlandse consumenten te waarschuwen. Dat is vreemd, want in bijvoorbeeld België en Frankrijk worden nog dagelijks producten teruggehaald en vermeld. In Frankrijk staat de teller zelfs al boven de 3.500 teruggeroepen voedingsmiddelen. Eten we in Nederland zoveel minder sesam? We hebben bij de NVWA om opheldering gevraagd.

En wat doet Brussel inmiddels, is er aan een oplossing gewerkt? Na een spoedvergadering van de Europese Commissie in oktober is overeengekomen dat al het verontreinigde sesamzaad uit de handel moet worden gehaald. Bovendien moet 50% van het sesamzaad uit India worden getest op de aanwezigheid van residuen van bestrijdingsmiddelen. Oftewel, de andere 50% mag zomaar door? De Fransen controleren momenteel 100%, wij hebben aan de NVWA gevraagd dit ook in Nederland te doen.


100% bescherming graag!

Maar al te vaak zijn besmette producten intussen al opgegeten door nietsvermoedende consumenten. Soms dus zelfs meerdere maanden voordat er ergens in Europa een alarmbel afgaat. Eén ding is zeker: aan de ondoorzichtigheid van de levensmiddelenmarkt en stroperigheid bij voedselveiligheidsinstanties moet in Nederland en Europa een einde komen. We worden nog altijd niet goed beschermd. Het sesamzaadschandaal is het zoveelste flagrante geval van de gevaarlijke veiligheidsrisico’s die in de voedselketen rondwaren en die foodwatch al jaren aan de kaak stelt.

We zullen het niet opgeven. Als voedselwaakhond blijven we druk uitoefenen op de verantwoordelijken en aandringen op een systeem dat ons beter beschermt. We eisen dat alle sesamproducten en -partijen die besmet zijn met ethyleenoxide teruggehaald worden. Gister, vandaag en morgen!

Met vriendelijke groet,

Frank Lindner,
Campaigner

P.S.: Je kunt je voorstellen dat we aardig wat vragen uit hebben staan bij de NVWA rondom de oorverdovende stilte in dit sesamschandaal. Hou vooral onze website en social media kanalen Twitter, Facebook en Instagram in de gaten voor hun antwoord en de laatste ontwikkelingen in dit dossier.

==============================================

Zie ook: 'EU staat op punt alweer miljarden aan belastinggeld weg te geven aan uiterst vervuilende intensieve landbouw en veeteelt'

'Schouten (ChristenUnie minister) weigert te voldoen aan advies van de Gezondheidsraad zo min mogelijk landbouwgif te spuiten ter bescherming van omwonenden' (moet je nagaan..... en dan zegt sociopaat Prem Radakishun dat hij op Schouten gaat stemmen, omdat ze het zo goed heeft gedaan....... Jezus wat een enorme sukkel; hij is tegenwoordig op Radio1 te horen in de nacht van zondag op maandag, na 00.00 u. in een uitermate vervelend programma waarin hij z'n best doet om als een Surinamer te klinken [dat bijna schreeuwend] die net vers is overgevlogen naar Nederland........) 

'Landbouwgif-lobby maakt overuren tijdens Coronacrisis

'Op aardbei zes keer meer landbouwgif dan op ander fruit.........

'Glyfosaat, kankerverwekkend gif in Roundup, gevonden in bijna alle bier en wijn'



'Bayer oefent druk uit op Nederland voor nieuw 'bijengif.......''

'TTIP: wat ons te wachten staat >> verboden labeling van o.a. genetisch gemanipuleerde voeding......'

'Van Dam (PvdA staatssecretaris), Monsanto lobbyist..... EU tekent waarschijnlijk voor nog 7 jaar lang vergiftiging mens en dier met glyfosaat.........'

'Monsanto 'liefdadigheidsorganisatie die zich inzet voor wereldvoedselprobleem......''

'Monsanto en EPA hebben samen Roundup veilig verklaart >> Alweer een 'samenzweringstheorie' verheven tot waarheid'

'Timmermans' Europese Commissie dreigt in strijd met de regels het kankerverwekkend glyfosaat, opnieuw toe te laten op de EU markt.............'

'EU: verbiedt het uiterst gevaarlijke glyfosaat voorgoed!' (Helaas te vroeg gejuicht..)

'Kamp (VVD) glyfosaat gifmenger van het jaar!'

'Bas Eickhout ('GroenLinks' EU): het is nodig dat glyfosaat nog 5 jaar gebruikt mag worden......... ha! ha! ha! ha! ha! ha! ha!'

'Glyfosaat, de leugens van Monsanto over dit kankerverwekkend gif..........'

'Glyfosaat, een kankerverwekkend gif, nu ook gevonden in honing en graan........'

'EPA tegenstrijdig over glyfosaat >> EU 'politici' laten als ware lobbyisten van o.a. gifmenger Monsanto het kankerverwekkende Roundup nog eens 5 jaar op ons los....

-------------------------------------------------------------------------------

En terzijde: 'Intensieve veeteelt verantwoordelijk voor enorme uitstoot aan CO2 meer dan al het EU autoverkeer'

'Wageningen universiteit zet zich in voor valse voorlichting op voedselgebied t.b.v. voedselindustrie'

'Flora Plant maakt zich schuldig aan oplichting van klanten

Voor meer berichten over de NVWA klik op dat label, direct onder dit bericht.

Mijn excuus voor de vormgeving, de layout van foodwatch is zoals vaak weer eens een ramp.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten