Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

woensdag 10 augustus 2011

Fiets verwijderd? pik het niet!

Fietsen is op lopen na de meest milieuvriendelijke manier van vervoer, je zou denken dat de (lokale-) overheden de fietsers zouden koesteren, maar helaas speculaas, als fietser ben je de lul wat betreft de kwaliteit van het wegdek, wachten bij stoplichten (lekker lang, zodat je longen die ver openstaan vw de inspanning, lekker veel autogif kunnen opnemen), voorrangsregels en ook nog eens bij het 'parkeren' van je fiets.
Is je fiets verwijderd? Grote kans dat wanneer je daartegen in beroep gaat, je gelijk krijgt van de rechter, 28 juli jl. won een vrouw uit Utrecht een zaak tegen de gemeente, die haar fiets had verwijderd, hier het relaas:

Waar staat je fiets veilig voor de gemeentelijke ijzerschaar?

Fietsen op Utrecht CentraalFietsen op Utrecht Centraalrespontour (CC BY-NC-SA 2.0)
Het wordt lastiger voor gemeenten om fietsen te verwijderen. Alleen als ze overduidelijk gevaarlijk geparkeerd staan, mogen ze worden weggehaald. In andere gevallen moet de gemeente je van tevoren waarschuwen, bijvoorbeeld door een labeltje op je fiets.
Een vrouw won gisteren een rechtszaak tegen de gemeente Utrecht. Haar fiets werd weggehaald omdat hij gevaarlijk geparkeerd zou staan. De vrouw vond dat wel meevallen en de rechter is het daarmee eens. De gemeente Utrecht moet haar nu 1000 euro betalen.

Schijntje

Mooi bedrag, zo lijkt het. Maar in de praktijk krijgt de vrouw een stuk minder. Voor het losknippen van het slot betaalt de gemeente Utrecht 39 euro. Daarnaast krijgt de vrouw het bedrag van 12,50 euro, dat je normaal zou moeten betalen voor het ophalen van de fiets. De overige 948,50 euro zijn de proceskosten die de verliezende partij altijd betaalt, bijvoorbeeld de kosten van de advocaat.
Met de uitspraak is nog steeds niet duidelijk waar de gemeente je fiets nou wel mag losknippen en waar niet. Bij een nooduitgang of op een blindenstrook mag de gemeente 'spoedeisend verwijderen', maar op andere plekken is het minder duidelijk in te schatten hoe gevaarlijk een gestalde fiets is. De gemeente moet wel altijd een schriftelijke motivatie geven voor het onaangekondigd losknippen van een slot.
Radioverslaggever Martijn van der Zande bekijkt vanmiddag waar je fiets veilig is voor ijzerschaar van de gemeente. Televisiecollega Mustafa Marghadi probeert een meegenomen fiets terug te krijgen.
Door: Yannick Eling


Hoe is het mogelijk de gekopieerde links doen het!
Dit artikel komt van de NOS 'website'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten