Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

dinsdag 23 augustus 2011

Jaap van Duyn ziet het licht

De oud topman van Robeco, Jaap van Duyn (ook onder zijn bewind was Robeco een bedrijf met een nogal dubieuze reputatie), heeft het boek 'de Schuldenberg' geschreven. In dit boek wijst van Duyn ook met z'n vieze vingertje naar consumenten als oorzaak van de crisis.

De totale consumentenschuld in Nederland bedraagt € 769 miljard, waar de hypotheken het overgrote deel van uitmaken. Wat betreft de huizenprijs gloort in ieder geval het licht bij van Duyn, volgens hem is deze prijs 30% te hoog (dat is volgens mij eerder 50%).

Zoals gezegd wijst van Duyn naar de consument, maar wie heeft dat alles mogelijk gemaakt en wie heeft daar de aanzet toe gegeven? Wat dat laatste betreft: van Duyn zorgde in zijn tijd bij Robeco (onderdeel Rabo bank, ook al onder van Duyn) voor een aantal volkomen ondoorzichtige financiële constructies (hetzelfde is de banken verweten), waar een flink aantal mensen door zijn benadeeld.

De overheid heeft geen controle uitgevoerd, de oorzaak van het aanzetten tot parachuteren van een flink aantal ondoorzichtige financiële producten door banken en vermogensbeheerders.

Ten slotte: het is bekend wie voor dit alles nu nationaal en internationaal mogen bloeden, niet de banken of vermogensbeheerders (beleggingsfirma's), maar de grote sociaal zwakke onderlaag in de verschillende landen.

Vanmorgen was van Duyn te horen in Goedemorgen Nederland, radio1 na 9.30u.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten