Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

zondag 10 januari 2016

Jheronimus Bosch onder invloed paddo's??

Het is dit jaar 500 jaar geleden, dat Jheronimus (of Jeroen) Bosch overleed in Den Bosch. Documentaire maker Pieter van Huystee, was afgelopen zaterdag te gast op het Belgische Radio1. Hij maakte een documentaire over de zoektocht naar de echtheid van de werken door Bosch gemaakt. Daar schijnt nogal eens werk tussen te zitten van leerlingen, of zelfs 'kopieën' van schilders uit latere tijden, waarschijnlijk wel gemaakt in het het atelier van Bosch. De titel van deze documentaire 'Jheronimus Bosch, geraakt door de duivel'.

Van Huystee wist met zijn verhaal deze luisteraar redelijk te boeien, al zet ik wel een heel groot vraagteken bij de opmerkingen, die van Huystee maakte over eventueel gebruik van paddo's door Bosch. Veel liefhebbers van Bosch stellen, dat Bosch wel paddo's moet hebben gebruikt om tot de fantastische schilderijen te komen, die hij maakte.



Van Huystee vindt dit een onzinnige gedachte en stelde dat men Bosch hiermee 'afschildert' als gek en druggebruiker......... ha! ha! ha! ha! ha! ha! Meneer van Hystee, de meeste paddo gebruikers zijn alles behalve gek! Druggebruiker? Weet u meneer van Huystee, als u alcohol drinkt, bent u een harddruggebruiker, de harddrug die direct en indirect, zowel aan de gebruiker, diens omgeving als de maatschappij de meeste schade aanricht, zelfs meer dan alle andere drugs bij elkaar opgeteld. In Nederland overlijden dagelijks 12 mensen aan overmatig gebruik van de harddrug alcohol...... En weet u meneer van Huystee, er zijn heel wat alcoholisten, die zich zo'n delier drinken, dat ze de rest van hun leven, (wat u noemt) 'gek' zijn......

Dan nog meneer van Huystee en dat had u eigenlijk kunnen weten, in de tijd dat Bosch leefde, dronk men in de steden geen water, daar dit te gevaarlijk was, maar....... bier en wijn!
Als je aangeschoten bent van de alcohol, ziet de wereld er vaak een stuk vriendelijker uit, dat kan je de 'high' van alcohol noemen en mits niet echt dronken (dan vervormt alles 'iets' teveel en herinnert men er zich niets van), kan men zich heel goed vreemdere vormen voor de geest halen, vreemder dan de werkelijkheid ooit kan laten zien......

In het het Noordbrabants Museum in den Bosch, een overzichtstentoonstelling met 20 (vermeende) schilderijen en 19 tekeningen van Bosch. 'Vermeende' daar zoals gezegd aan de echtheid van een aantal van deze stukken wordt getwijfeld, zoals in de documentaire van van Huystee wordt uitgelegd. De expositie is te zien vanaf 13 februari tot 8 mei 2016, ga dat zien mensen en geniet van dit prachtige werk!! Voorafgaand aan uw bezoek, kan u best een glas bier of wijn drinken, dan wel paddo's, of een stevige joint gebruiken, immers dat werkt plezier verhogend!

Voor meer berichten n.a.v. het voorgaande, klik op één van de labels die u onder dit bericht terugvindt. Dit geldt niet voor de labels 'Jeroen Bosch' en 'van Huystee'.

Voor 'de goede orde': ik ben zelf een liefhebber van alcohol.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten