Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

vrijdag 16 december 2011

Commissie Deetman, wat een geweldig rapport!

Deetman presenteerde vanmorgen zijn rapport over het kindermisbruik binnen de rk kerk. Nou ja, niet alleen de rk kerk, minstens 5 maal noemde hij het kindermisbruik buiten de rk kerk. Laat ik nu gedacht hebben, dat de taak van de commissie, ingesteld door de rk kerk zelf, was gericht op het misbruik binnen deze kerk. Uw Azijnpisser, had het kunnen weten, de laatste weken werd er al flink getamboereerd op misbruik buiten de rk kerk. Deetman was goed geadviseerd en haalde het argument bijvoorbaat onderuit, dat wijst op de speciale verantwoording van geestelijken in deze (voor het slachtoffer maakt het niet uit, maar het is toch anders als een geestelijke een kind misbruikt of een zwemleraar), dus wees hij erop dat er niet naar misbruikende familie of gezinsleden was gekeken, maar wel naar bijvoorbeeld andere kerkelijke instellingen dan de katholieke.

Deetman begon met de inzage die hij de instellers van de commissie, de katholieke bisschoppen, had gegeven, daarnaast kreeg de vereniging van slachtoffers inzage. Hij had en heeft alle vertrouwen in de integriteit van deze personen (hij bedoelt wat betreft uitlekken). Het rapport rolde pas deze week van de pers. Deetman bedankte de opdrachtgevers voor alle medewerking en openheid. Nog geen week geleden, werd bekend, dat de rk kinderbescherming al in de jaren 50 van de vorige eeuw op de hoogte was en 12 internaten aanschreef. Een zaak die door Deetman niet wordt genoemd. Wel stelt Deetman, dat er een 'verbrokkelde cultuur' is binnen de rk kerk, waardoor zaken niet onderling worden besproken (nogmaals zie de brief van de rk kinderbescherming).

Ongeveer de eerste 20 minuten gebruikte Deetman, om het misbruik meer te veralgemeniseren. Hij noemt op een gegeven moment, dat hij en de commissie stil vielen van al het geweld in de maatschappij, terwijl hij even later spreekt over zijn burgemeesterschap in Den Haag, waar hij met alle vormen van geweld te maken kreeg (trouwens net als zijn ministerschap een waanzinnig succes, dat burgemeestertje spelen).
Deetman denkt, zoals zo velen tegenwoordig, dat je vooral Engelse woorden moet gebruiken, dus 'survey', 'culture of silence' en 'range' passeerden meerdere malen de 'revue', om schijtziek van te worden.

Om de boel te relativeren noemt Deetman cijfers, hij begint met hele lage percentages, maar dat dit uiteindelijk toch wel heel erg is, 10 tot 20.000 slachtoffers. Hij noemt deze cijfers niet na een schatting te hebben gegeven van het totale seksuele misbruik van kinderen in de maatschappij. Het cijfer van gepenetreerde (katholieke) slachtoffers schat de commissie op 1.000 tot 2.000.

De commissie zegt dat er geen verband is tussen het misbruik en het celibaat, wel is er 'waarschijnlijk' sprake geweest van 'noot-seksualiteit', hoe verzinnen ze het godgloeiendegodverdomme!
Er is geen onderzoek nodig om te weten dat celibatair leven volkomen tegennatuurlijk is en in heel veel gevallen tot zware frustratie zal leiden. Deetman vindt dat de kerk 'goed' bezig is op dit gebied, tijdens de opleiding is er nu veel aandacht voor de 'seksuele intimiteit' (ruk-les of zo?).

Na nog eens op zijn dikke rapport te hebben gewezen, wijst Deetman op 'gekke' gebeurtenissen waar de commissie op stuitte. Deetman doelt hier op de gesprekken die slachtoffers met de katholieke kerk voerden. Volgens de kerk waren die gesprekken bevredigend, terwijl de slachtoffers deze gesprekken teleurstellend vonden.

Nogmaals vraagt Deetman zich af wat er toch aan de hand is in de maatschappij. Na de presentatie vraagt een NOS verslaggever of Deetman vindt dat de politiek in actie moet komen, daar zegt Deetman op "wie de schoen past, trekke hem aan". Voordat de NOS stopt met de verslaggeving ter plaatse, wordt nog een vraag van de Wereldomroep beantwoord, of er sprake is van een doofpot in deze zaak, zegt Deetman: "men hangt de vuile was niet buiten....."

De NOS zond het geheel ook op de radio uit, heel storend werd af en toe over het verhaal van Deetman heen geluld, dus dan maar de tv. In de studio had men Bosma, een theoloog van de Tilburgse universiteit, die de rk kerk nog verder uit de wind wil houden en ook begint over misbruik buiten de rk kerk. Bosma over het onderlinge contact over deze zaken: "ja, als men elkaar tegenkomt op conferenties, gaat men natuurlijk niet over dit soort zaken spreken", alsof er geen andere mogelijkheid is om elkaar te waarschuwen en op de eigen verantwoordelijkheid te wijzen (zoals de rk kinderbescherming deed, overigens zonder verdere actie te ondernemen). Maar ook dat is gelul, er zijn geestelijken die 'gepakt' zijn voor gepleegd misbruik, die werden overgeplaatst naar andere parochies, alwaar ze 'vrolijk' doorgingen met het misbruiken van kinderen. Je moet dus niet over een 'cultuur' van zwijgen spreken, maar een 'cultuur' van willens en wetens kinderen bloot stellen aan zo ongeveer het grootste kwaad, waar zij mee te maken kunnen krijgen, kortom een bijzonder misdadige cultuur!

Het is de allerhoogste tijd, dat er een echt en groot strafrechtelijk onderzoek volgt, of deze zaken nu verjaard zijn of niet. En Deetman, ach, eens regent............

Geen opmerkingen:

Een reactie posten