Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

vrijdag 25 november 2011

Het beheer van de pensioenen

Buitenhof afgelopen zondag: Angelien Kemna, hoofd beleggingen van pensioenuitvoerder APG (o.a. de ambtenaren pensioenen), kwam ons eens even de les lezen. Wij moeten niet klagen over onze pensioenen, in de VS zag zij de pensioenen halveren en dat 'deed haar wel wat'. Over een 80 jarige, die zij daar zag, die in het geheel geen pensioen heeft, en die zij met een prikker vuil zag wegwerken, zei Kemna dat dit 'niet zo fantastisch is'. Bla bla over de solidariteit in het Nederlandse systeem, een solidariteit die door rechtse politici, het CDA (is ook conservatief rechts, maar voor de goede orde...), GroenLinks, PvdA en D66 onderuit gehaald wordt, door ouderen als uitvreters neer te zetten, daar repte deze huppeltrut niet over (het grootste deel van de 'babyboom' generatie heeft een minimaal pensioen, maar heeft zich wel krom moeten werken).

In 2006 werd de vaste rekenrente van 4% losgelaten, een berekening die uitging van een vaste toename van de opgebouwde pensioenen met 4% per jaar. Dat was volgens Kemna maar goed ook, zo is de huidige rente zo'n 2%. Alsof dat het probleem is, de grote verliezen op de opgebouwde pensioenen zijn gemaakt door foute beleggingen, dat is de oorzaak van het fiks vergroten van het aandeel van de beleggingen met de gespaarde gelden van werknemers, ver voor 2006. Maar Kemna gelooft in beleggingen en gelijk heeft ze, dat is de laaste 100 jaar wel bewezen, het aantal miljarden dat in rook is opgegaan via de aandelenbeurs loopt in de ontelbare miljarden. Hagens, de presentator verzuimde o.a. te vragen naar het totale bedrag dat verspeeld mag worden op de beurs.
Kemna is zo erudiet, dat ze wel kan vertellen, dat er geen eind aan de groei zal komen, terwijl een aantal financieel deskundigen er al vanuit gaat, dat de groei op de lange duur niet is vol te houden (zo zijn bijvoorbeeld grondstoffen niet onuitputtelijk, integendeel zou ik zeggen) en op financieel gebied wordt zwaar rekening gehouden met het Japan scenario: sinds begin jaren 90 zit de boel daar in het slob.
Hééééél verhelderend, die uiteenzetting van Kemna.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten