Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

dinsdag 29 november 2011

De Grote Oorlog, deel 2

Op 11 november jl. berichtte ik over de documentaire serie 'Niets is zwart en wit' op het Belgische Canvas. In deze serie wordt per aflevering het verhaal verteld over de rol van 1 deelnemer aan de Eerste Wereld Oorlog. Het is een mooi vormgegeven serie documentaires met veel archief beelden. Jammer genoeg wordt er wel aan geschiedvervalsing gedaan in de documentaires, zoals ik in mijn eerdere bericht meldde. De geschiedvervalsing is echter veel groter, dan ik in eerste instantie dacht. De persoon die op 22 november de hoofdrol vervulde was een legerkoerier, het viel nu duidelijk op, dat deze persoon een acteur was, die voor de documentaire het e.e.a. naspeelde, de beelden worden van 'ruis' voorzien, daarna gemonteerd in authentieke beelden, waardoor het oude opnames lijken te zijn. Op een gegeven moment wordt er gezegd, dat de koerier graag bij de Engelse troepen over de 'vloer' komt, het is daar altijd feest en je krijgt inderdaad Engelse troepen te zien die feestvieren. De beelden die getoond worden, waren echter onderdeel van een propaganda filmpje van het Engelse leger, om op o.a. die manier mannen aan te zetten zich te melden voor de oorlog. De Engelse overlevenden van de Grote Oorlog, herinnerden zich een heel ander 'feest'. De documentaire maker(s) doen aan propaganda achteraf. Alweer executies van eigen soldaten, dit keer bij de Fransen, natuurlijk niet bij de Belgen.
Wat dat betreft zijn de afleveringen van Black Adder over die periode waarheidsgetrouwer. 

Wel weer een paar extra feiten, die ik niet wist, zoals de eerste  aanval met gas (traangas!), werd gedaan door de geallieerden, in 1915 gebruikten de Duitsers voor het eerst gas, chloorgas wel te verstaan. In 1918 kreeg de Duitse wetenschapper Haber de Nobelprijs voor scheikunde, deze Haber werkte mee aan de ontwikkeling van gifgassen in de Grote Oorlog.....

De Duitse keizer, tevens oorlogsmisdadiger kon zijn straf in Nederland ontlopen, een zaak die bij de geallieerden, maar ook bij de Duitsers grote verontwaardiging wekte (waar een klein land al niet groot in kan zijn!).

Kortom best een leuke serie, maar kijk er wel naar met een flinke dosis scepsis.

Zie ook mijn bericht van 11 november jl.:
http://deazijnpisser.blogspot.com/2011/11/de-grote-oorlog.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten