Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

maandag 14 april 2014

Wanbeleid op gas-gebied kostte de belastingbetaler maar liefst 2,9 miljard!!!


De landelijke overheid en staatsbedrijf de Gasunie, verloren de afgelopen jaren 2,9 miljard, op de aankoop van de Nederlandse en Duitse (BEB) gas-doorvoersystemen. De overheid stelt niet op de hoogte te zijn geweest van de risico's, dit is volkomen in tegenspraak met de werkelijkheid, dit blijkt uit documenten die de Groene, via een Wob-procedure boven tafel kreeg. Hieruit blijkt dat de gasunie en een Britse adviesbureau (LEK)  de regering hebben gewaarschuwd......... Voorts blijkt dat de regering in 2005 veel te veel heeft betaald, voor de overname van de Gasunie aandelen van Shell en ExxonMobil (sinds die tijd is de Gasunie een staatsbedrijf)........ Benieuwd welke bewindspersonen van het CDA, VVD en D66 daar verantwoordelijk voor waren en wat de beloning van deze oliemaatschappijen aan deze politici was, of in de toekomst zal zijn.......... De Groene plaatste het artikel vorige week woensdag 9 april. (dit is een oude link, met het persbericht, via de pagina, kan u met een abonnement naar het volledige artikel).

 

Gerelateerd hieraan:  een kleine uitleg van de Groene, waar aardgasbaten voor werden gebruikt de afgelopen 40 jaar, of eigenlijk hoe onduidelijk dat is........

Persbericht

Gemeenten en provincies verdienden 40 miljard euro aan energiesector

Gemeenten en provincies hebben de afgelopen kwart eeuw bijna 40 miljard euro verdiend aan hun belangen in de elektriciteitssector. Het is zeer onduidelijk waaraan ze dit geld hebben uitgegeven, en wie er uiteindelijk van profiteert. De democratische verantwoording over besteding van het nuts-geld rust dikwijls op vage en ondoordachte onderbouwing. 

Dat blijkt uit een voorlopige inventarisatie van De Onderzoeksredactie, het nieuwe platform voor journalistiek onderzoek in het publieke belang. Vandaag verschijnt berichtgeving over de besteding van de energiemiljarden gelijktijdig in De Groene Amsterdammer, het Brabants Dagblad en bij Omroep Brabant.
Het onderzoek laat zien dat de privatisering van de energiesector sinds eind jaren tachtig een ongekend lucratieve onderneming is geweest voor gemeenten en provincies die aandeelhouders waren van de bedrijven. Behalve de verkoopopbrengsten (28,1 miljard) bedongen de overheden ook almaar hogere dividenden (7,7 miljard) en ontvingen ze rente over de opbrengsten die ze belegden (2,8 miljard). Niet eerder werden de opbrengsten zo nauwkeurig becijferd. De energie-inkomsten per gemeente staan minimaal gelijk aan vijf jaar gemeentelijke belastingen.

Als eerste casus heeft De Onderzoeksredactie voor de gemeente ’s-Hertogenbosch uitgezocht hoe die haar energieverdiensten besteedt. Daarbij is samengewerkt met het Brabants Dagblad en Omroep Brabant. Den Bosch verdiende als grootaandeelhouder van Essent zo’n 700 miljoen euro sinds 1993, ofwel rond de 12.000 euro per huishouden. Het geld ging vooral naar grote projecten, terwijl de stad bezuinigt op cultuur, amateursport en zorg. Het levert een eerste constante in het onderzoek naar de besteding van de energiemiljarden: in veel gevallen is het geld geïnvesteerd in gebouwen als theaters, bibliotheken en muziekscholen, terwijl tegelijkertijd is bezuinigd op zaken als cultuur, boekencollecties en muzieklessen.
De Brabantse SP-gedeputeerde Nico Heijmans zag de provinciale begroting in tien jaar tijd verdubbelen. ‘We wisten bij God niet waar we het geld aan moesten besteden’, zegt hij in De Groene Amsterdammer. ‘We hadden zelfs extra ambtenaren in dienst genomen om het geld weg te zetten.’

De Onderzoeksredactie wil dit jaar van zo veel mogelijk gemeenten en provincies achterhalen hoeveel zij verdiend hebben aan de energieprivatiseringen, en hoe zij dat geld hebben besteed dan wel belegd.
Aanvullende informatie en een verantwoording van de cijfers zijn te vinden op onderzoeksredactie.nl/energiemiljarden. De databestanden zijn op aanvraag beschikbaar voor ieder (lokaal) medium. In de grafieken hierboven worden onder lokale overheden verstaan: gemeenten èn provincies. De schatting van opbrengsten en bestedingen berust op één casus – Den Bosch – en zal gedurende het onderzoek nauwkeuriger worden.
Het verhaal over De Energiemiljarden verschijnt woensdagmiddag 9 mei 2014 op groene.nl en is direct te vinden in het Brabants Dagblad en bij Omroep Brabant.

De Onderzoeksredactie is een non-profitorganisatie die zich richt op journalistiek onderzoek in het publieke belang. Het platform presenteert grondige research, scherpe analyses en meeslepende verhalen. 
Blijf op de hoogte van het werk van De Onderzoeksredactie via Facebook, Twitter en de nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten