Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

maandag 19 oktober 2020

Zondebokdenken ofwel fascisme is de grootste bedreiging van onze tijd

Ben geen fan van Joop, maar regelmatig plaatsen ze wel degelijk zaken die ter zake doend zijn, zo kwam ik via Facebook op een artikel van Han van der Horst*, Joop publiceerde dit op 1 november 2016, een artikel dat bepaald niet aan belangrijkheid heeft ingeboet, integendeel dit schrijven is nog even actueel als in 2016, sterker nog je kan stellen dat dit schrijven meer aan waarde heeft gewonnen.

In het artikel van van der Horst stelt hij dat het zondebokdenken, ofwel anderen de schuld geven van persoonlijk ongeluk en ellende die je zijn overkomen, de grootste bedreiging is voor onze tijd..... Uiteraard is dit een verwijzing naar het alom tegenwoordige fascisme dat verkiezing op verkiezing groeiend is in de lidstaten van 'onze EU....' (waar Hongarije en Polen fascistisch worden geregeerd en andere landen over de wereld, die al fascistisch worden geregeerd, zoals Birma, India, de Filipijnen, Bolivia, Brazilië en eigenlijk ook de VS) Je snapt waarschijnlijk wel dat ik de EU nu juist een verbond vind dat niet van ons is, immers het is niet democratisch en er worden keer op keer beslissingen genomen die tegen het belang van het volk ingaan en daarbij vergeleken zijn zaken als goedkoper bellen en internetten in het buitenland klein grut zijn die geen legitimatie vormen voor het bestaan van de EU.....

Een ander argument voor legitimatie van de EU dat eerder werd gebruikt, zou 'het feit zijn' dat de EU ervoor heeft gezorgd dat er geen oorlog is geweest in Europa sinds WOII, een onzin argument, daar men na WOII zag dat oorlog voeren in Europa uiteindelijk slecht is voor de economie..... Daarnaast was er de Koude Oorlog met de Sovjet-Unie die meerdere keren op het punt heeft gestaan een 'hete oorlog' te worden met als uitkomst de nucleaire vernietiging van Europa en waarschijnlijk van de hele wereld....... Ook kan je de situatie in Griekenland na WOII zien als een vorm van oorlog, toen men alles wat naar links rook uit de weg ruimde en waarbij veel Griekse intellectuelen en voormalige verzetsleden (tegen de nazi's) de vlucht namen naar de Sovjet-Unie...... Bovendien is er ook later oorlog gevoerd in Europa, zie de oorlog in voormalig Joegoslavië..... Voorts was de EU niet eens aanwezig voor het grootste deel van de periode volgend op WOII, deze werd pas gevormd op 1 november 1993 en dat is 48 jaar na WOII en toevallig NB ten tijde van de aangehaalde oorlog in Joegoslavië......

Ook het verdwijnen van grenzen zou een groot voordeel van de EU zijn, daar kan je zwaar aan twijfelen als je ziet wat men in Oost- en Zuid-Europa heeft gedaan met die grenzen (afgesloten) n.a.v. de grote vluchtelingenstromen die NB opgang zijn gekomen door grootschalige westerse terreur in Afghanistan, het Midden-Oosten en Noord-Afrika en daar m.n. in Libië (maar ook door de EU steun voor de dictaturen in dat deel van Afrika, bijvoorbeeld voor al-Sisi in Egypte)....... Overigens ten tijde dat de grote stroom vluchtelingen opgang kwam en de 'EU overspoelde' (als je de fascisten moet geloven), werden ook elders in de EU grensbewakingen ingesteld..... Kortom er is maar weinig voor nodig om de grenzen weer te sluiten.......

Terug naar het fascisme dat van der Horst beschrijft, maar zelfs niet één keer noemt in zijn artikel (waarschijnlijk durfde hij dat woord niet te gebruiken, uit angst neergesabeld te worden in de media, bovendien is hij zelf niet geheel vrij van zaken als racisme*). Van der Horst heeft volkomen gelijk met het aanhalen van zaken waarvoor zondebokken werden aangewezen als de schuldigen, wat betreft voorbeelden, zie het artikel van van der Horst dat hieronder is opgenomen. Lullig dat de EU niet in staat is om dit groeiende fascisme tegen te gaan, zie het niet optreden tegen het uitkleden van de rechtsstaat door Hongarije en Polen, al geeft dat nogmaals de ineffectiviteit weer van dit bondgenootschap, dat vooral de welgestelden en middelgrote en grote bedrijven ten goede komt...... (en uiteraard de politici en ambtenaren van dit enorm grote, logge en peperdure orgaan)

Jammer dat het artikel van van der Horst niet gedateerd is en in feite is het zondebokdenken alleen maar toegenomen en het zal op zeker verder toenemen als je ziet hoe men met de belachelijke maatregelen tegen het Coronavirus de economieën naar god helpt, er staat de wereldbevolking een enorme economische crisis te wachten, die nu al zichtbaar is in het gigantische aantal extra werklozen die sinds de Coronacrisis hun baan zijn kwijtgeraakt, een werkloosheid die zoals je begrijpt alleen maar zal stijgen en dat met enorme percentages......... Tja en veel van die werklozen zullen de zogenaamde buitenlanders als Marokkanen de schuld geven, ook al hebben ze niets met het Coronavirus te maken en wonen ze hier al 3 generaties.......

Hier het artikel van van der Horst:

1 november 2016 Laatste update 09:59

Han van der Horst Historicus

Het zondebokdenken is de grootste bedreiging van onze tijd

Mensen laten zich gemakkelijker verenigen tegen het kwade dan voor het goede

Beeld: Hartwig HKD

Beeld: Hartwig HKD (geen zondebok maar een zwart schaap)

De grootste bedreiging van de democratie en de vrijheid in Nederland en Europa wordt gevormd door de opmars van het zondebokdenken. Dit denken gaat ervan uit dat het kwaad in de samenleving de verantwoordelijkheid is van bepaalde groepen en dat alle leden van zo’n groep daarop aanspreekbaar zijn. Een mooi voorbeeld leveren de aanhangers van de PVV die menen dat een hoop problemen zouden zijn opgelost, als de Marokkanen maar uit onze samenleving verdwenen. Of als de moslims maar werden gedeporteerd naar het Lichtgetintië waar ze thuishoren.

Anderen hebben de wortel van alle ellende gevonden bij de zogenaamde “witten” die de onuitwisbare zonde van de transatlantische slavernij op hun ziel dragen en nu te verblind zijn om hun eigen racisme onder ogen te zien, vooral in sinterklaastijd. Weer anderen wijzen het internationale zionisme en de apartheidsstaat Israël aan als de grote bedervers van het menselijk geluk. En de laatste tijd heb je bijgoochems die alle babyboomers verantwoordelijk stellen voor wat er de laatste halve eeuw is misgegaan. Ze wijzen daarbij steevast op de graaiende bankiers uit die generatie maar niet op de tallozen die op straat zijn gesmeten, bijvoorbeeld toen in Nederland de grote scheepsbouwbedrijven mede door wanbeleid over de kop gingen.

Nieuw zijn zulke visies over wat er mis is met de samenleving niet. Europa heeft een heel oude traditie van antisemitisme. Generaties politici hebben een grootse carrière weten te maken door consequent te wijzen op het joodse gevaar. Hitler was van hen alleen maar de laatste. Waarom is een zondebok zo nuttig? Mensen laten zich gemakkelijker verenigen tegen het kwade dan voor het goede. Wie macht zoekt, doet er goed aan een collectieve vijand te creëren waarvan iedereen wel afzonderlijke voorbeelden kent. De Marokkaanse winkelier die de halve stoep in beslag neemt met zijn verse groentes of de hangjongeren op het pleintje worden dan geassocieerd met alle Nederlanders van Marokkaanse komaf. Vervolgens stel je dat zij bewust en in vereniging de samenleving ondermijnen en dat wij ons massaal tegen hen moeten verweren, bijvoorbeeld omdat hun doel islamisering van het land is. Of je wijst alle blanken met hun white privilege als bestendigers van het kwaad aan. Of de babyboomers. Of de zionisten. Een extra voordeel van zo’n benadering is dat je je aanhangers daarmee de kans geeft, hun persoonlijke falen of vastgelopen carrière niet aan zichzelf toe te schrijven maar aan de joden, de Marokkanen, de blanken, de babyboomers of welke andere groep dan ook die het doelwit is.

De uiterste consequentie van een dergelijke politieke ideologie is dat de zondebokken uiteindelijk wél degelijk de woestijn ingejaagd moeten worden. De antisemitische burgemeester van Wenen dr. Karl Lueger placht te zeggen dat hij zelf wel uitmaakte wie de joden waren, toen zijn hysterische aanhang na de verkiezingszege om concrete maatregelen brulde, maar niet elke volksmenner kan zijn aanhang op deze manier manipuleren en in bedwang houden als zij dat al zouden willen. Vervolging en onderdrukking zijn daarom de logische consequenties van het zondebokdenken. Het draait uit op achterstelling, discriminatie, uitsluiting en geweld. Helemaal aan het eind van dit noodlottige pad staat de massamoord.

En zulke leringen komen nu van alle kanten op ons af. Dat is een reden om de toekomst met angst en vrees tegemoet te zien.

===================================

* Ben ook al geen fan van van der Horst, zie o.a.: 'Zwarte piet, of hoe gek zijn we eigenlijk?'

Voor meer berichten over fascisten, vluchtelingen, grensbewaking, illegale oorlog, PVV, FVD (de fascistische partij Forum voor Democratie), Han van der Horst en/of Coronavirus, klik op het betreffende label, direct onder dit bericht.

Met dank aan R. Berends, die e.e.a. op Facebook plaatste.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten