Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

vrijdag 20 januari 2012

Koophuizenlobby in paniek

De lobby van koophuizen, waaronder de bouwmaffia, raken steeds verder in paniek. Het meer dan achterlijke systeem van hypotheekrenteaftrek heeft de langste tijd gehad, zelfs fervente voorstanders van een paar jaar geleden, moeten nu toegeven dat deze aftrek een molensteen om de nek van Nederland is en er mede voor gezorgd heeft, dat de huizenprijs een waanzinnig hoog peil staat (de meeste huizen hebben een 'gebakkenlucht gehalte' van zo'n 50%). De lobbyisten doen hun uiterste best deze prijs op hetzelfde niveau te houden, de huurders krijgen er regelmatig van langs in de praatjes van deze witteboordencriminelen. Scheefwonen (nog geen 5% van de huurdersmarkt) en huursubsidie krijgen de negatieve belangstelling, ook het vrijgeven van de huren staat hoog op het lijstje. Wat is er mooier, dan een niet geïsoleerde huurwoning, die 30 jaar geleden 60.000 gulden kostte en dus allang afbetaald zou moeten zijn, nu op te waarderen naar een slordige 3 ton?

Vanmorgen in het 11.00u. nieuws op radio1 zo'n lobbyist. Een figuur die het eigen woningbezit promoot, stelde dat het schandalig is, van starters te eisen, dat zij 10% van het huis zelf moeten financieren. Deze droplul stelde dat een gemiddeld huis € 175.000,-- kost en dat die 10% dus nooit opgebracht kan worden. De zak woont waarschijnlijk in Lutjebroek, de gemiddelde huizenprijs in Nederland is € 250.000,--, voorts weet hij niet wat de oorzaak van de huidige crisis is, namelijk een te grote schuldenlast van particuliere huizenbezitters. De kloot wil dat iedereen tot aan de oren in de schuld zit, een schuldenlast, die in heel veel gevallen alleen maar tot ellende kan leiden. Maakt niet uit, als de huizenprijs maar op niveau blijft.

De oplossingen voor de 'overspannen' huizenmarkt: hypotheekrenteaftrek afschaffen, waardeer de bestaande huizenprijs met minstens de helft af (banken en andere hypotheekverstrekkers plus de bouwmaffia* laten opdraaien voor de verliezen), een onmiddellijke stop op de sloop van sociale huurwoningen en als de sodemieter nieuwe sociale huurwoningen bouwen.

*Daar kunnen de honderden miljarden, die de bouwmaffia de afgelopen decennia bij elkaar heeft gestolen, voor gebruikt worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten