Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

dinsdag 10 januari 2012

De nieuwe arbeidsinspectie

De nieuwe arbeidsinspectie, valt per 1 januari jl. direct onder de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, en heet..... 'Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid', goed hè!

Volgens velen is de onafhankelijkheid van het orgaan te grabbel gegooid, en zo is het natuurlijk. We weten hoe VVD ploert Kamp tamboereert op het aanpakken van uitkeringsfraudeurs (deze fraude is vergeleken met het echte geld in het zwartgeldcircuit, op z'n Engels gezegd peanuts*) en illegale werknemers, nu kan hij de arbeidsinspectie direct aansturen, om met name op deze 2 groepen in te zetten, wat hij dan ook doet. Van de inspecteurs, die werkzaam waren voor de arbeidsinspectie, wordt 20% ontslagen (of dat nu via 'natuurlijke afvloeiing' gaat of daadwerkelijk ontslag). Dit betekent dat het aantal bedrijven, dat door een inspecteur wordt bezocht terugloopt van 10.000 naar 45.000, volgens de kansberekening is de kans op een bezoek van een inspecteur, teruggebracht naar eens in de 30 jaar.... Volgens Kamp is dat zwaar overdreven. Jaarlijks vallen er 220.000 slachtoffers tijdens het werk, dat lijkt me een heel hoog cijfer en bepaald geen reden, op de inspecties te bezuinigen, niet alleen door het aantal inspecteurs dat overblijft, maar ook door een andere invulling van de functie. Dat overdreven noemen, zegt veel over het ploertengehalte van Kamp. Bovendien is deze inspectie nu meer gericht op uitkeringsfraude, niet op het ontduiken van de Arbowet en cao door werkgevers, ook al zegt Kamp, dat hij dit wel doet. Zie ook mijn bericht van gisteren over Kamp in Buitenhof:
http://deazijnpisser.blogspot.com/2012/01/kamp-nog-een-tsunami-en-met-de-zweep.html

Prem besteedde hier gistermorgen op radio1 (10.30-11.00u.) ook zijn hartstikke erudiete hakkie takkie aandacht aan. Marga Zuurbier, directeur van de nieuwe inspectie, gaf commentaar op de kritiek van o.a. het FNV, die zegt, dat de inspectie nu vooral jaagt op illegalen.
Via een grove tekortkoming in de wet, richt de Inspectie zich nu op woningbouwverenigingen, die moeten zorgen, dat het ontwerp van de gebouwen 'bouwvakkervriendelijk' moet zijn, i.p.v. de aannemers, die moeten zorgen voor een veilige werkplek (en dus bij een fout ontwerp, niet aan de centen, maar aan het welzijn van hun bouwvakkers moeten denken; te gek voor woorden!). Huppeltrut Zuurbier vertelt, dat inspecties nooit aangekondigd worden, tenzij de werkzaamheden meer dan 2 uur duren, wat je bij een beetje project al snel kwijt bent, tenminste als je dat goed wilt doen. Klachten, ook anonieme, worden volgens Zuurbier onmiddellijk opgevolgd. Over de anonieme, dus klokkenluiders, zegt Zuurbier dat het moeilijk is te voorkomen, dat een werkgever door de klacht, achter de identiteit van de klokkenluider kan komen.... Bedenk daar bij, dat het kabinet weigert een regeling voor klokkenluiders in het leven te roepen, alweer een argument voor de desinteresse van de Inspectie voor werknemersklachten in de praktijk.
Een inbeller vertelt, dat hij 10 keer een klacht heeft ingediend, waarop hij geen enkele reactie van de arbeidsinspectie ontving. Prem legt dit voor aan Zuurbier, maar zegt er onmiddellijk bij, dat hij dit een sterk verhaal vindt en ja hoor, Zuurbier vertelt, dat er altijd wordt gereageerd op klachten van werknemers. De idioot Prem komt bij het volgende telefoontje, net als Zuurbier in de problemen, alweer een verhaal waar geen reactie op kwam van de arbeidsinspectie. Zuurbier doet gewoon een herhaling van zetten, dus dat kan niet (hoewel ze dat niet letterlijk zegt). Volgens haar bewijst de praktijk haar woorden (?!?).
Dan nog wat gezeur over een Europese norm, die is er niet volgens Zuurbier; nee, maar de meest 'ontwikkelde' EU landen hanteren vrijwillig, een beschaafd aantal van 1 inspecteur op 10.000 bedrijven, een getal dat m.i. al veel te laag is.

*Je zou je kunnen afvragen of deze vorm van fraudebestrijding, niet veel meer kost, dan het oplevert.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten