Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

zaterdag 14 juli 2012

Langstudeerboete en de rechter

De langstudeerboete mag blijven bestaan, aldus een rechterlijke uitspraak deze week. Het is volgens de rechter geen belemmering voor het recht op onderwijs en ook wordt de toegankelijkheid tot het onderwijs er niet door bemoeilijkt. De rechter zei voorts, dat hij er eigenlijk niet over gaat (....) , als dat zo is, had de rechter de zaak niet in behandeling moeten nemen en al helemaal geen uitspraak moeten doen.

Parttime studenten van voor 2011 mogen nog wel langer studeren zonder boete. Dan komt het: volgens de rechter hadden studenten kunnen weten dat deze boete er aan kwam; alsof het nog te doen is, parttime studeren met een boete in het verschiet, dan mag je wel een flink salaris naast je studie verdienen. Bovendien zijn veel (aankomend) studenten door het werk, dat ze naast hun studie al moeten doen, op z'n zachtst gezegd niet helemaal op de hoogte van de oprispingen en schoftenstreken, die de politiek bijna dagelijks levert.

De rechter zou rekening moeten houden met het feit, dat studenten in bijvoorbeeld het eerste jaar veel tijd verliezen, door het moeten wennen aan de totaal andere manier van les geven (naast dat velen een niet gelukkige keus maken). Veel studenten, van niet welgestelde ouders, die op kamers moeten gaan wonen, moeten een stevige baan hebben, om de meestal schandalig hoge huur te kunnen betalen, dus dat betekent een baan van minstens 20 uur naast de studie (waarnaast ze ook nog moeten leren 'huishouden', dat op zich ook al weer tijd kost).

Zoals hier al vaker betoogd: we moeten terug naar de goede tijden van weleer, de arbeider, met gesloten bek, op z'n plaats en studie voor de kinderen van welgestelden.

Nee, echt een geweldige uitspraak van die rechter!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten