Pagina's

woensdag 1 mei 2013

Wiet gebruik in Nederland stuk lager dan in omringende landen

Het was even in het nieuws vorige week: uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat de Nederlandse cannabis gebruiker een stuk minder gebruikt, dan de gebruikers in ons omringende landen. Dit is volkomen in tegenspraak met wat het wanpresterende VVD justitiestel Teeven en Opstelten telkens weer aan de pers voorhouden, evenzo VVD stoephoer Schippers van Volksgezondheid. Deze figuren pakken het cannabisgebruik straf aan, daarmee de georganiseerde misdaad in de kaart spelend en daarmee zelfs het gebruik van gevaarlijke harddrugs stimulerend (immers als de koffieshop in een woonplaats verdwijnt, zie je onmiddellijk straatverkoop waar niet alleen cannabis te krijgen is).

Volgens het Trimbos-instituut is er nog wel zorg over jonge gebruikers, al valt het aantal probleemgebruikers mee, het instituut stelt wel, dat hoe jonger men begint, het risico voor deze groep, op probleemgebruik, groter is. Misschien moet men bij het Trimbos-instituut eens kijken waarom jongeren beginnen met cannabis en welke problemen jongeren hebben, naast hun 'problematische cannabis gebruik'. Jongeren starten voor het overgrote deel aan hun 'drugsloopbaan' met de zwaar verslavende harddrug alcohol. Jongeren die daarna problemen ontwikkelen met cannabis, hebben een veel groter probleem: alcohol. Als je daarnaast de jonge probleemgebruikers goed onder de loep neemt, heeft deze voor het overgrote deel allerlei onderliggende problemen, zowel thuis als op school en niet alleen jongeren met sociaal, maatschappelijke problemen, maar ook volwassenen met deze problemen, zijn geneigd te grijpen naar genotsmiddelen, waarbij de harddrug alcohol de grote favoriet is.

Vreemd genoeg hoor je veel minder over probleemdrinkers, dan over cannabisgebruikers (die worden vrijwel altijd als probleemgebruikers gezien, terwijl dat grote onzin is, zoals nu weer uit het Trimbos onderzoek blijkt), terwijl de eerste groep onnoemelijk veel meer problemen opleveren in onze maatschappij, zowel financieel als sociaal maatschappelijk.

Het meest bevreemdend na het publiceren van dit rapport is de geringe aandacht in de media, waar veel verslaggevers en presentatoren, als het maar even kan, cannabis als een gevaarlijke drug presenteren, is het nu doodstil.............


Geen opmerkingen:

Een reactie posten