Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

zondag 27 maart 2016

Easter Rising, de Ierse opstand van 100 jaar geleden

Het is dit jaar 100 jaar geleden (begin op paaszondag 24 april tot 30 april 2016), dat Ierse republikeinen in opstand kwamen tegen de onmenselijke bezetting van hun land door de Britten. De opstand was gedoemd te mislukken en dat gebeurde dan ook, maar van een mislukking werd deze opstand de aanzet tot een veel grotere vrijheidsstrijd, die in 1949 tot de Ierse onafhankelijkheid leidde.

Voor de opstand in 2016 was aanvankelijk amper of geen steun onder de Ierse bevolking, één van de redenen daarvoor: de agressie van het Britse leger waar de bevolking mee te maken kreeg. Na het neerslaan van de opstand, waarbij bijna 500 mensen omkwamen, werden de opstandelingenleiders op één na geëxecuteerd...... De Britten waren zo arrogant en dom, om een man die niet meer kon lopen, geblinddoekt op een stoel te zetten voor het vuurpeloton....... Dit riep zoveel blinde haat op bij de bevolking, dat het vanaf dat moment in verzet kwam tegen de Britse overheersing.

Afgelopen zaterdag was het verhaal over deze opstand de 'Easter Rising' te horen op het Belgische Radio1. Daar vertelde de Nederlandse correspondent voor Groot-Brittannië en Ierland, Lia van Bekhoven over deze opstand. Zij had zelf contact opgenomen met Radio1, met de vraag of zij haar verhaal mocht doen over deze opstand. En mensen, dat deed ze formidabel! Dat voor een correspondent, die normaal gesproken de neoliberale status quo min of meer verdedigt in haar berichtgeving, al moet ik zeggen dat ze zo nu en dan met kritiek komt, bijvoorbeeld op de enorme armoede in Groot-Brittannië.......

Afbeeldingsresultaat voor lia van bekhoven


Jammer dat van Bekhoven niet wist, waarom Groot-Brittannië Noord-Ierland wilde behouden. Een andere gast stelde dat dit te maken had met het grote aantal (protestantse) Britten dat daar woonde...... Dat was één van de redenen, maar even verder denken en beiden hadden het belangrijkste argument geweten: de industrie van belang was met name gevestigd in Noord-Ierland (waar men het liefst protestanten aannam als arbeidskrachten).......... Doet verder niets af aan het verhaal van van Bekhoven, gepassioneerd en prachtig!

Hier de link naar het programma op het Belgische Radio1 programma 'Interne Keuken', van Bekhoven was te horen van 11.30 u. - 12.00 u. Als u een snelle verbinding heeft, kan u het programma een half uur verder 'schuiven', anders even een paar minuten wachten, terwijl u het begin van het programma hoort, waarna u alsnog kan 'doorschuiven' in tijd.

Voor meer berichten n.a.v. het voorgaande, klik op één van de labels, die u onder dit bericht terugvindt, dit geldt niet voor de labels: van Bekhoven en Easter Rising.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten