De nieuwe zorgwet heeft gezorgd voor een fikse verhoging van de lasten, dat zal niemand kunnen betwisten. In plaats van de beloofde concurrentie, die voor verlaging van de kosten zou zorgen, fuseerden een flink aantal zorgverzekeringen en de prijs ging alleen maar omhoog. Intussen is er een extra laag ontstaan tussen de patiënt en de zorgverzekering (althans voor een groot aantal mensen), de zogenaamde collectieve verzekering.
Een stel slimme boeren en zelfs lokale overheden sluiten contracten af, voor een grote belangengroep die zij vertegenwoordigen, dus heb jij 100.000 mensen achter je staan, kan je een aparte verzekering afsluiten bij de grote zorgverzekeraars. Bij de overheid zal het niet, of tot weinig extra (duurbetaald) personeel leiden, maar bij particuliere belangengroepen, wordt er een extra organisatie opgetuigd, waarvan de directeur natuurlijk zo snel mogelijk het salaris van een minister moet verdienen. De grote verzekeraars geven korting aan de lokale overheden en deze organisaties, die de laatste twee deels terugsluizen naar de klanten, in de vorm van een minder dure zorgverzekering. Natuurlijk willen de grote zorgverzekeraars geen cent inleveren (al helemaal niet op de topsalarissen), dus worden de extra kosten afgewend op verzekerden, die niet 'het geluk' hebben tot een bepaalde belangengroep te horen. Een totaal scheve situatie*, het zou beter zijn, halverwege terug te keren naar het oude systeem van voor de 'nieuwe' zorgwet, met wat aanpassingen, zoals voor de kleine zelfstandigen, dan verder te dwalen op deze heilloze weg, die alleen maar leidt tot de ene prijsverhoging na de andere, naast het uitkleden van het basispakket. Zijn we meteen af van het feit, dat steeds meer burgers de premie niet meer kunnen betalen en dus strafbaar onverzekerd zijn (ja, je bent dan strafbaar, leuk hè, heb je geen cent te makken, krijg je op de koop toe een boete, die uiteindelijk uit belastinggeld voldaan moet worden, net als de medische kosten die deze mensen onverzekerd maken).
*Begrijp me goed, ik ben blij, dat bijvoorbeeld gemeente Den Haag, voor haar minder welgestelde burgers, een goedkope collectieve verzekering afsluit.
Na de woningbouw en de universiteiten worden nu ook bij de omroepen de
laatste restjes democratie weggesloopt
-
Doorbraak.eu
“Het kabinet heeft afgesproken de publieke omroep te hervormen, maar nam
nog geen besluit. VVD-Kamerlid Claire Martens-America neemt nu het ...
21 uur geleden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten