Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

maandag 17 december 2012

Nationale politie: centraliseren meestal recept voor een berg ellende

Wat is dat toch, die wil om zo veel mogelijk organisaties in elkaar op te laten gaan, waardoor je één kolossale organisatie overhoud? De voorbeelden, dat dit de opmaat is voor grote problemen. Neem de woningbouwverenigingen, scholen, ziekenhuizen en andere zorginstellingen, inspectiediensten, enz. PostNL wilde haar postsorteercentra op één plek, de ellende is sinds die tijd niet van de lucht en het heeft het bedrijf tot nu toe een kapitaal gekost, zonder verbetering van de postbezorging, integendeel! Ziekenhuizen worden nu steeds meer gedwongen te fuseren tot 'gezondheidsfabrieken', waar de patiënt pas echt een nummer is/wordt.

Per 1 januari krijgen we een nationale politie, ondanks de kritiek van een aantal deskundigen en de bonden, het wachten is dan ook op een lawine aan problemen. Bovendien, zoals de praktijk heeft uitgewezen, staan deze grote organisaties open voor frauduleus gedrag, de besturen zijn te groot en machtig, controle op een groot aantal zaken is meestal moeilijk, zo niet vrijwel onmogelijk, zeker als accountantskantoren na enige druk hun handtekening hebben gezet.

Nog een gevolg van dit centraliseren zijn grote, logge, peperdure besturen, die elke verantwoording en vernieuwing in de weg staan. Kortom nogmaals: centralisatie leidt tot: vermindering van kwaliteit,  vermindering van controle op de gang van zaken, een demper op innovatie, een grote kans op frauduleus handelen en tot grote verspilling van (gemeenschaps)geld.

Helaas zal met Rutte 2, na Rutte 1, deze dwaze drang tot centraliseren prevaleren, behalve als het gaat om taken van de landelijke overheid, die zelf dit centraliseren tot beleid heeft verheven, terwijl men tegelijkertijd wel weet, dat gecentraliseerde taken bepaald niet goed zijn voor een goed functioneren van diensten, daarom stoot ook dit kabinet zo veel mogelijk landelijke taken, met zo min mogelijk financiële steun af naar de lokale overheden...... Ongelofelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten