Afgelopen donderdag was IT ondernemer Venema te gast in het programma Lunch van de NCRV. Hij was daar om kond te doen van zijn 'heilzame' werk in Afrika en de kansen die daar liggen voor Nederlandse ondernemers (super lage lonen, geen rechtsbescherming, of arbeidsvoorwaarden voor de loonslaven en een beetje geld aan overheidsdienaren doen wonderen, al zegt hij daar geen gebruik van te maken). Zijn verhaal gaat met name over Nigeria, waar de grote onderlaag van de bevolking, te lui is om te werken (daar komt het op neer, al zegt hij het met iets andere woorden). Venema verricht ook hand en spanwerk voor het Nederlandse bedrijf met de naam........ VOC!!!! U leest het goed, de neokoloniaal Venema zit dus op de juiste plek, met zijn gore vieze praatjes en uitbuiterij, godverdomme wat een enorme, ongelofelijke klootzak!
Zie ook: 'Brunel uit Nigeria, neokoloniaal uitgelegd door Joop van der Vinne.........'
Draai hier maar een mooi muziekje van Fela 'Anikulapo' Kuti bij.
Na de woningbouw en de universiteiten worden nu ook bij de omroepen de
laatste restjes democratie weggesloopt
-
Doorbraak.eu
“Het kabinet heeft afgesproken de publieke omroep te hervormen, maar nam
nog geen besluit. VVD-Kamerlid Claire Martens-America neemt nu het ...
1 dag geleden
Graag zou ik, Dick Venema, willen reageren op uw commentaar.
BeantwoordenVerwijderenHet lijkt erop dat u geheel niet heeft geluisterd naar het interview.
VOC staat voor Vinne Odebiyi Corporation Developments.
Wij halen geen arbeid uit Nigeria naar Nederland, maar bouwen daar projecten.
Zoals het eerste hypermoderne datacenter in Africa.
Het is jammer dat u de gehele strekking van het verhaal niet begrijpt.
Waarschijnlijk bent u nooit in Nigeria geweest.
Dan zou u weten dat de lonen voor goede professionals daar op hetzelfde niveau liggen als hier in Nederland.
En ook zou u weten dat een stad als Lagos duurder is om een bedrijf te starten als Amsterdam.
Geen neokoloniaal gedrag.
Samenwerking is de sleutel tot success.
We mogen hopen dat we deze tijd nu wel voorbij zijn.
Er zijn meer rijke Nigerianen in Lagos dan in rijke Nederlanders in Den Haag.
Dus uitbuiterij en neokoloniaal gedrag bestaan niet meer.
http://www.radio1.nl/terugluisteren/tijd?terugluisteren_dag=2013-01-02&terugluisteren_hour=5
BeantwoordenVerwijderen'Geachte heer' Venema,
BeantwoordenVerwijderendank voor uw reactie(s), ik neem aan dat er geen verdere reacties komen. Het is mij bekend, dat uw VOC letters niet staan voor Verenigde Oostindische Compagnie, als u mijn bericht goed leest, zult u zien, dat ik het hoogst vreemd vind, dat u een naam gebruikt, die associaties oproept met de voornoemde compagnie en dat in verhouding tot uw deels heel gore uitlatingen.
Dat u werk uit Nigeria naar Nederland zou halen, heb ik niet beweerd. Datzelfde geld voor de kosten om daar een bedrijf te starten, de corrupte ambtenaren daar weten wat ze kunnen vragen, de tijd van spiegeltjes en kralen is voorgoed voorbij.
Ook heb ik niet beweerd dat er geen rijke Nigerianen zijn, of dat nu in Lagos of andere gebieden van Nigeria is. Daarnaast is de vergelijking van Lagos met Den Haag erg mank, dat is, Amsterdam vergelijken met Lutjebroek.
Jammer dat u niet ingaat op wat u durfde te zeggen over de discipline en werklust van Nigerianen, dat zijn uitlatingen, die men voor de machtsomwenteling in 'Nederlands-Indië' uit de mond van de Nederlandse kolonialen daar (en hier) kon horen, wat dat betreft bijzonder neokoloniaal.
Gebruik maken van een zwaar corrupte regering, die er voor zorgt, dat het overgrote deel van de Nigerianen in armoede leeft, vind ik wel degelijk neokoloniaal gedrag.
U zegt daar een hypermodern datacentrum te hebben gebouwd. Dat is leuk voor u, ben benieuwd wat u aan kosten kwijt bent voor dat centrum in Nigeria, in vergelijking met dezelfde activiteit in Nederland en dan bedoel ik niet alleen de bouw, maar ook de exploitatie en loonkosten. Gevreesd moet worden, dat uw 'samenwerking' met Nigeria, uiteindelijk ten koste van Nederlandse banen gaat. Ik vrees, dat dit een stuk goedkoper is, dan dezelfde activiteit ontplooien in Nederland, en derhalve, kan je ook dit Neokoloniaal gedrag noemen. Neem de 'callcenters' die westerse bedrijven naar ontwikkelingslanden als India hebben verplaatst, dat deden zij niet omdat ze zo sociaal zijn, maar puur en alleen om de loonkosten te drukken.
Dat u durft te stellen dat uitbuiting en neokoloniaal gedrag niet meer bestaan, is volkomen lachwekkend, wie het wereldnieuws volgt, komt maandelijks meerdere voorbeelden tegen. Neem bijvoorbeeld de brand in een textielfabriek in Pakistan afgelopen september, waarbij 289 loonslaven omkwamen.
U zult begrijpen dat ik u allesbehalve succes wens met uw activiteiten,