Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

woensdag 17 oktober 2012

Slavernij in Nederland

Vanmorgen bij BNR (rond 11.37u.) Renate van der Zee, om te spreken over haar boek Bitter Avontuur (ISBN: 9789044519136). Dit boek handelt over de grove uitbuiting van werknemers uit arme landen, in ons beschaafde steenrijke land (al profiteren op z'n zachtst gezegd, de meeste Nederlanders daar niet echt van en is van beschaving, als je de politiek van de laatste 30 jaar beziet, niet veel te merken, daarvoor ook niet, maar laat ik het maar bij die 30 jaar houden). Aan de hand van 3 personen wordt een beklemmend verhaal verteld, waarna je, zelfs als je dat altijd onzin vond, niet anders kan, dan concluderen dat in Nederland slavernij bestaat. Vrouwen die gedwongen in de prostitutie werken, nadat ze met mooie verhalen zijn gelokt (tijd voor een totaal verbod op hoerenlopen, met alleen zware straffen voor de pooiers en hoerenlopers en schadevergoeding plus asiel voor vrouwen die 'gelokt' zijn), of een huishoudster, die 14 uur per dag moet werken en als voetveeg wordt gebruikt in een 'net Nederlands gezin', tegen een 'salaris' van € 150,-- per maand. De verhalen over grove uitbuiting in de tuin- en landbouw, zijn intussen bekend bij een ieder, met enige interesse in nieuws (en actualiteiten).

Paul van Liempt, die de schrijfster ontving, probeerde de boel nog enigszins te bagatelliseren, met uitlatingen als: 'in de landen van herkomst is € 150,-- een hoog inkomen.......'*, dat is precies waar het om draait, de ondernemers en welgestelden, denken dat ze met ronduit slavenlonen en bijzonder slechte arbeidsvoorwaarden, deze werknemers nog gunsten verlenen ook.

Deze verhalen zijn bepaald niet nieuw, decennia lang circuleren ze en de ene na de andere minister en staatssecretaris beloofden dapper, dat ze deze misstanden met wortel en al zouden uitroeien. Dit terwijl ze n.b. lobbywerk doen, voor ondernemers die buitenlandse werknemers geheel en al uitnemen, VVD Obersturmbannführer Kamp is de laatste in het rijtje met zijn 'schand-sidekick' de Krom, ook al van de egoïstische graaiers partij VVD. Mooie woorden en voor de rest niets anders doen, dan kankeren op werklozen, die niet in de tuinbouw willen werken, terwijl de tuinders het liefst een dubbeltje per uur betalen en derhalve Oost-Europeanen uitbuiten (neem bijvoorbeeld het mislukte Rotterdamse 'bus naar het Westland project') . Ook in het boek van mw. van der Zee een voorbeeld, dat een persoon van 40 wordt uitbetaald naar het jongeren-minimumloon, naast dat deze vrouw ook nog eens wordt belazerd met de cijfers over haar prestaties. En ach, een boete van zelfs € 10.000,-- is voor zo'n slavendrijvende ondernemer zo terugverdiend, naast een goed waarschuwingssysteem tegen invallen van de politie, de belastingdienst en de arbeidsinspectie  (wat betreft de laatste is het zeker zo, dat die alleen mag acteren, na toestemming van de top van het ministerie.....). De VVD komt vaak ter sprake, zet dat eens af tegen alle gore stinkballonnen, die het veiligheids- en justitie-stel van dezelfde partij bijna dagelijks oplaten.

Paul van Liempt, de slijmbal de luxe van BNR, maakte nog een 'leuk grapje', toen hij doorging naar het volgende onderwerp, het economiepraatje van Kees de Kort: "Jij wordt niet uitgebuit, hè Kees?"
Je zou 'm godverdomme..........

*Dat is wat BNR bedoelt in de spotjes, die van Liempt aanprijzen als 'scherp en diep......'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten