Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

vrijdag 13 februari 2015

Dresden 13 en 14 februari 1945.........

Op deze dag, precies 70 jaar geleden, tegen het eind van WOII, bestookten de geallieerden de Duitse stad Dresden met 'vuurbommen', gevolg: een vuurstorm die door de stad raasde, een totaal vernietigde stad en naar schatting tussen de 18.000 en 25.000 doden, kortom een oorlogsmisdaad van formaat.

De stad was op dat moment afgeladen met vluchtelingen, vandaar dat men nooit precies zal weten, hoeveel mensen er toen zijn vermoord.... Dresden had geen echt strategische waarde, al kwamen er wel een aantal spoorlijnen bij elkaar, maar om een spoorwegemplacement te bombarderen heb je niet een aantal van 600.000 bommen (!!!!) nodig, bovendien hoef je daar niet een hele stad voor te bombarderen....... De bombardementen werden meer dan 24 uur lang uitgevoerd.......

Laten we vandaag stilstaan bij deze letterlijke hel, die door de geallieerden werd gecreëerd........

Overigens had Churchill achteraf ook grote bedenkingen bij dit bombardement.

Als u geïnteresseerd bent moet u zeker het boek 'Slachthuis vijf' van Kurt Vonnegut lezen (als u in het Engels kan lezen, raad ik u de Engelse versie aan). Vonnegut was in Dresden, ten tijde van het bombardement, hij was krijgsgevangen gemaakt tijdens het Ardennenoffensief.

Er is overigens ook een redelijk goede film over dit bombardement gemaakt: 'Dresden' uit 2006 van regisseur Roland Suso Richter.

               

Geen opmerkingen:

Een reactie posten