Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

dinsdag 23 mei 2017

Ernst Kuipers (Erasmus MC) en medicijnprijzen die naar krankzinnige hoogten zijn gestegen...........

Ernst Kuipers, de zorgmanager van het jaar 2017*, sprak vrijdag jl. op BNR (na 13.00 u.) over de dramatisch gestegen medicijnprijzen.

Volgens Kuipers zijn de prijzen voor nieuwe medicijnen de laatste jaren gestegen van enkele tienduizenden tot vele tonnen per patiënt en dat soms jarenlang....... Volgens Kuipers geen probleem als het om enkele patiënten gaat.

De laatste jaren zijn er 150 nieuwe geneesmiddelen toegevoegd aan de markt. Kuipers stelde dat er in zijn ziekenhuis, het Erasmus  MC, 7 jaar geleden nog 100 miljoen werd uitgegeven aan medicatie, maar dat dit nu is opgelopen tot 180 miljoen........ Deze stijgingen zijn niet vol te houden, zo merkte Kuipers terecht op.

Voorts vindt Kuipers de winstmarge die de farmaceuten halen veel te hoog is, het bedrag na aftrek van ontwikkelings- en marketingkosten loopt van 20 tot 40%!! (in 2013 werd er wereldwijd door de farmaceuten 1 triljard euro winst gemaakt........!!! ). Vergeet niet, dat de farmaceuten aan marketing en reclame 30 keer meer uitgeven, dan aan de ontwikkeling van medicijnen....!!!!

Weet u nog wat hare VVD kwaadaardigheid Schippers een jaar geleden doodleuk liet weten? Juist, dat ze de medicijnprijs aardig onder de duim begon te krijgen...... Waarschijnlijk heeft ze 'slapende aandelen' in de farmacie, of heeft ze familie/vrienden, die daar grote belangen hebben. Uiteraard moet ze ook aan haar tijd na de politiek denken, bijvoorbeeld op termijn een miljoenenbaan bij één van de grote farmaceuten.........

Overigens had Kuipers ook commentaar op het CPB rapport aangaande de zorg, zo zou de protonentherapie (een betere bestralingsvorm) 3 keer zo duur zijn, dat is grote onzin aldus Kuipers, ook daar er kosten op termijn worden bespaard, verder zou er een veel betere inschatting plaatsvinden over de zinnigheid van die nieuwe therapie per patiënt...... Ach ja, het CPB: 't kost een berg, maar levert nul komma nada op!! Wel moet opgemerkt worden, dat veel medische apparatuur gemaakt door o.a. Philips en Siemens, veel te duur is, vandaar ook dat dit tuig apparaten verkoopt, die ver onder de prijs liggen ten opzichte van de prijs waarvoor deze In Nederland worden aangeboden (neem ook de steekpenningen die Siemens in Oost-Europa betaalde, om haar apparatuur te verkopen....)..... Ook maakten deze bedrijven gebruik van onderlinge prijsafspraken....... De protonenbestraler waar Kuipers over sprak, wordt overigens door o.a. Erasmus MC zelf gemaakt......

* Zorgmanager van het jaar: je kan er de klok op gelijk zetten dat men deze prijs in het leven heeft geroepen, daar er grote weerstand is tegen grofgraaimangers, die voor een groot deel geheel overbodig zijn......... Gezien de enorme kennis van Kuipers zou ik hem niet tot deze managers willen rekenen, bovendien is hij maag-, darm- en leverarts.

Voor meer berichten n.a.v. het bovenstaande, klik op één van de labels, die u hieronder terug kan vinden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten