Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

vrijdag 23 november 2012

Duurzaamheid heel hip, of hoe een woord 'devalueert'

Afgelopen woensdag in het Canvas programma 'Dockland: Brussels Express' aandacht voor duurzaamheid in de veehouderij en groente handel. Je denkt vaak, dat het niet gekker kan, het besodemieteren van kijkers, maar Canvas bewees, dat niets onmogelijk is. De verslaggever van het programma, Dirk Draulans, een 'bioloog, journalist en schrijver', laat een intensieve martelveehouder, minutenlang vertellen hoe duurzaam zijn varkensbedrijf wel niet is en hoe diervriendelijk een zeug vast ligt tussen stangen. Ook laat deze dierenbeul zien hoe ecologisch hij de mest van deze varkens verwerkt, druiloor Draulans staat er bij als deskundige (althans, dat zou je uit de beschrijving van zijn beroep kunnen concluderen) en geeft duidelijk blijk van het overtuigd zijn door de woorden van de dierenbeul en de 'innovaties' die deze heeft doorgevoerd op zijn bedrijf.

De 'deskundige' Draulans laat even later in de trein aan meisjes en één jongen een bak met gefrituurde insecten zien (als je de beelden ziet, bekruipt je het gevoel van een oude griezel, die kinderen wil verleiden met snoepjes).

Maar de gratis reclame voor 'duurzame bedrijven' gaat door, hij laat een ondernemer en zijn bedrijf in groenten en fruit zien, die het hele jaar door alles kan leveren, wat de moderne mens maar wenst, door deze levensmiddelen het jaar rond te importeren van over de hele wereld. Draulans is zo'n goede bioloog, dat hij stelt, dat wij zonder al deze producten in de winter scheurbuik zouden krijgen...... De hufterige ondernemer durft te stellen, dat het verbouwen door Belgen van bonen in Kenia goed is voor de gemeenschap daar. Deze ondernemer wordt geprezen vanwege het duurzaam ondernemen.....
Vorige week vrijdag was er op Radio1 na 13.15u. eenzelfde ondernemer te horen, dus ook met groente en fruit import van over de hele wereld. Deze ondernemer kreeg van VNO een duurzaamheids-bon, een prijs voor duurzaam ondernemen. Reken maar dat de kosten voor die prijs gesubsidieerd worden uit, door u opgebracht belastinggeld, als is het alleen maar door afschrijving van de kosten op de belastingaangifte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten