Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

maandag 3 november 2014

Cees Nooteboom: Duitsland heeft tot op het bot afgerekend met het nazi verleden.....

Gistermiddag was Nooteboom te gast in Buitenhof, om te spreken over de val van de muur, 25 jaar geleden. Volgens Nooteboom hebben de Duitsers 'tot op het bot' afgerekend met het nazi verleden. Zo vroegen kinderen na de oorlog aan hun ouders, wat zij hadden misdaan tijdens de oorlog, aldus orakel Nooteboom. Oké, dat zal best in incidentele gevallen zijn voorgekomen, maar bij de grote meerderheid, werd er niet over WOII gesproken, zelfs niet op school. Veel studenten kwamen daar pas achter, door hun studie, in de 60er jaren. Die studenten zagen dat het bestuur in Duitsland voor een  heel groot deel uit dezelfde figuren bestond, die dit tijdens en in veel gevallen voorafgaand aan de oorlog, ook al deden..... Neem de rechters, waar nog filmbeelden van zijn, die verdachten bulderend en spugend toespraken, alvorens hen tot het concentratiekamp, of direct ter dood te veroordelen, een groot deel van hen bleef gewoon aan als rechter na de oorlog..... Dit zwaar besmette bestuur, was n.b. één van de hoofdredenen voor het ontstaan van de voorloper van de Rote Armee Fraktion, de Baader-Meinhof Gruppe.........

Is Nooteboom een jokkebrok, of 'gewoon' dom? Gezien zijn goede banden met het Duitse 'establishment', schat ik in, dat Nooteboom een grote jokkebrok is en op zijn manier meedoet aan de grote geschiedvervalsing......
Ontluisterend, maar ja wat wil je? Nederlandse 'intelligentsia........' Bah!!!!

Voor meer berichten over de Rote Armee Fraktion, of de Baarder-Meinhof Gruppe, klik op het label met die namen, onder dit bericht.

2 opmerkingen:

  1. en toch heeft nooteboom gelijk, zeker wanneer je dit vergelijkt met de wijze waarop de nederlanders met hun geschiedenis omgaan of juist niet omgaan. het probleem van duitsers, die na de tweede wereldoorlog zijn geboren, is dat ze niet weten wie ze zijn en waar ze precies staan. natuurlijk wordt er veel weggedrukt, maar uit gesprekken met duitse generatiegenoten weet ik dat ze uiterst voorzichtig zijn, vergeleken met nederlanders. ik heb ook respect voor ze: zelf niet direct verantwoordelijk zijn voor iets waar je je wel verantwoordelijk voor voelt. en dat er fascisten zijn is niet vreemd, waar niet?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hé Stan,

    dank voor jouw reactie. Nooteboom heeft hooguit gelijk, als het om de laatste 34 jaar gaat. Over hoe Nederlanders met hun geschiedenis om gaan, kunnen we kort zijn, de figuren die zich tot de intelligentsia rekenen en die veel in de media te horen zijn, doen graag mee aan geschiedvervalsing, daar heb jij zelf ook al veel over geschreven. Dat onze generatiegenoten in Duitsland problemen hebben met het nazi-Duitse verleden, is duidelijk. Maar vergeet niet, dat een groot deel van die generatiegenoten in de 60er en begin 70er jaren, pas tijdens hun studie aan universiteiten, de feiten achter het duistere verleden van Duitsland leerden kennen (en dan m.n. de gruwelen) en toen zagen, dat een groot deel van de bestuurders, dit werk ook in nazi-Duitsland uitvoerden. Zie het relatief kleine aantal oorlogsmisdadigers, dat vanaf midden jaren 50 in Duitsland werd vervolgd. Het gaat me niet om m'n gelijk halen, maar zeggen dat de Duitsers tot op het bod hebben afgerekend met het nazi verleden, gaat me echt 10 stappen te ver.
    Groet,
    Willem.

    BeantwoordenVerwijderen