Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

vrijdag 14 november 2014

Sybilla Dekker over plunderen van goede doelen kas door de directie: "Je voorkomt het niet..." ha! ha! ha! ha! ha!

Sybilla Dekker, is de VVD hufter, die als minister mede heeft bijgedragen aan het debacle met de woningcorporaties, is dezelfde trut die als minister en grootlobbyist van de bouwmaffia persoonlijk zorg heeft gedragen voor het opblazen van de huizenbubbel en de schandalig hoge huizenprijs, waar de huurders al een paar jaar voor mogen bloeden. Dezelfde Dekker was vanmorgen te gast bij BNR's slijmkwijl van Liempt (na 9.30 u.). Hier sprak ze over diabetes, niet dat ze ervoor geleerd heeft, maar vanwege haar politieke loopbaan, is ze nu (houdt u vast:) voorzitter van de de Raad van Toezicht van het Diabetesfonds. Veel opendeuren over diabetes, niets over het feit, dat hare VVD kwaadaardigheid Schippers ook maar iets wenst te doen aan gezonde voeding en frisdrank voor bijvoorbeeld kinderen, althans niet dat ik gehoord heb. U snapt dat ik het gekoekwous niet aan kon horen.

Na het nieuws van 10.00 u., kwam het gesprek op de top van goede doelen organisaties, die met de regelmaat van de klok een greep uit de kas van hun organisatie doen. 'Je moet je iedere keer verdedigen', zo sprak volksverlakker Dekker, die dus regelmatig wordt aangesproken op deze smerige diefstallen. Wat ze er niet bij vertelde, is dat ze naar grote waarschijnlijkheid, even regelmatig, wordt aangesproken op de godsvermogens die deze directies verdienen, zelfs met het voorgeschreven salaris van het CBF (Centraal Bureau Fondsenwerving), een ministerssalaris (inclusief andere te declareren kosten, rond de € 174.000,-- per jaar!!), is dit nog veel te hoog. Deze functies zouden een erebaan moeten zijn, waarbij een salaris van € 50.000,-- per jaar, meer dan genoeg zou moeten zijn, je collecteert tenslotte ook bij mensen, die ondanks dat ze eigenlijk geen cent kunnen missen, alsnog hun laatste centen weggeven...... Deze grofgraaiende directeuren wanen zich onderkoning en vinden het daarom de normaalste zaak van de wereld, dat ze geld uit 'hun schatkist' mogen nemen.......

'Maar je voorkomt het niet' (het stelen uit de kas), aldus Dekker....... ha! ha! ha! ha! Ja zolang het CBF een lamme organisatie is, mensen worden aangesteld vanwege hun netwerk en niet vanwege kennis en gedrevenheid en de overheid nog steeds geen controle uitoefent* op deze organisaties, zal je niet kunnen voorkomen, dat dit soort zaken passeert....... Bovendien zijn de straffen voor dit soort diefstal, als het al uitkomt, uiterst slap!!

* Zo was er van het opgehaalde geld, voor de interkerkelijke actie 'Kom Over De Brug' uit begin 70er jaren, driekwart van het ingezamelde geld verdwenen......... Het rijk heeft daar toen nog tevergeefs een legertje accountants opgezet, die het geld niet konden achterhalen.....

4 opmerkingen:

  1. Deel 1: Een tijdje geleden heb ik het volgende stuk over Goede Doelen geschreven; een aardige aanvulling op het bovenstaande?

    Er is in Nederland onvoldoende controle op goede doelen; niemand weet hoeveel goede doelen er actief zijn. In Nederland staan er in ieder geval wel circa 30.000 goede doelen ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, waarvan circa 16.000 zgn. ANBI-doelen (Algemeen Nut Beogende Instelling) zijn. Daarvan hebben circa 400 goede doelen een CBF-keurmerk. Dat betekent dat 400 instellingen vrijwillig hun jaarverslag laten controleren.

    Deze circa 16.000 zgn. ANBI-doelen (o.a. kerkgenootschappen, voedselbanken, Rotaryclubs, woningbouwverenigingen etc. etc.) hebben zich bij de Belastingdienst aangemeld. Deze doelen geven aan geen winstoogmerk te hebben en staan in Den Bosch geregistreerd zodat ze minder belasting (slechts 8% schenkingsrecht) hoeven te betalen. Ook hier wordt echter geen controle op uitgevoerd, behalve een steekproefsgewijs verzoek om een jaarverslag in te leveren. Al met al zijn er ongeveer 12.000 goede doelen die actief fondsen werven en die door niemand worden gecontroleerd.

    Het werven van fondsen gebeurt vaak door wervingsbureaus waar studenten voor werken. Deze studenten staan met blocnotes leden te werven voor bijv. Greenpeace, NOVIB, Artsen zonder Grenzen etc. Ze proberen je over te halen om voor een jaar donateur te worden. Na nu blijkt zijn de ‘kosten’ welke het wervingsbureau, waar de studenten voor werken, in rekening brengt bij een ideële organisatie als NOVIB etc. gelijk aan de jaardonatie. Je geeft dus het eerste jaar niet de ideële organisatie maar de betreffende student een donatie. De ideële organisatie ontvangt pas geld als je vergeet je donatie op tijd op te zeggen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deel 2:

    Naar schatting gaat in deze bedrijfstak meer dan 4 miljard euro om, maar men is niet verplicht –zoals een bedrijf- een jaarrekening in te leveren bij de Kamer van Koophandel! Het grootste deel, zo’n 1,4 miljard euro, wordt opgehaald met eigen fondsenwerving. Zo’n 1,3 miljard wordt verkregen uit subsidies van overheden, waar iedere belastingplichtige dus indirect aan meebetaald. Om een voorbeeld hiervan te geven het volgende. Oxfam Novib ontving in 2012 maar liefst € 59.563.000 (negen en vijftig en een half miljoen euro) subsidie van de Nederlandse rijksoverheid, 38% van al hun inkomsten. Daarnaast ontvingen ze nog voor € 33.147.000 aan andere subsidies (21%). Ze leunden dus voor 59% op de schouders van de belastingbetalers. De vier directeuren van Oxfam namen in totaal € 376.132,- aan salaris mee naar huis.

    Wat mij toch wel het meeste opviel, was dat ook de Orde van Vrijmetselaren een ANBI-doel is (Internationale Orde der Gemengde Vrijmetselarij ”Le Droit Humain” Nederlandse Federatie Nationale Raad, Haarlem sinds 01-01-2009). De Orde van Vrijmetselaren is een eeuwenoud, semireligieus gezelschap en kent een sterk elitair karakter. Verschillende politici, filosofen en schrijvers behoren tot de orde. Nederland telt ongeveer 6000 vrijmetselaars. Waarom was het zo belangrijk om deze status toegekend te krijgen en werd deze belastingvrijstelling na jarenlange rechtzaken toch toegekend? Ik vraag mij dan ook echt af op welke gronden de Vrijmetselarij zich een Algemeen Nut Beogende Instelling vindt.

    Er is nog zoveel te schrijven over goede doelen, maar als laatste nog even de loterijen. Momenteel is de regering hard bezig om het buitenlandse aanbieders op de Nederlandse markt zo lastig mogelijk te maken. Men vreest dat er minder geld binnenkomt bij de goede doelen en belastingdienst. De loterijen leveren jaarlijks 900 miljoen euro op voor de samenleving, volgens voorzitter Boudewijn Poelmann van de Nationale Goede Doelen Loterijen (zoals de Bankgiro Loterij). Via de belastingen int de overheid 450 miljoen euro van dat bedrag, de rest is bestemd voor een goed doel.

    Mijn idee hierover is dat je zonder giften helemaal niets oplost, maar dat de bezem door de bedrijfsstructuur van sommige goede doelen moet worden gehaald, er altijd jaarrekeningen moeten worden overlegd en dat de overheid controles (met sancties) niet steekproefsgewijs moet uitvoeren, maar standaard. Dan kan waarschijnlijk ook de subsidiekraan van de overheid een stukje worden dichtgedraaid en dat komt iedereen ten goede.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Geachte Anoniem,

    dank voor uw reactie. Het is verdomme nog erger dan ik ooit voor mogelijk hield! Dank voor al uw informatie!
    Met vriendelijke groet,

    BeantwoordenVerwijderen