Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

maandag 24 januari 2011

De schuldenlast van Portugal

Nieuwsuur nam afgelopen vrijdag Portugal 'onder de loep'. Een bank van lening waar Portugezen hun sieraden vcerkopen zat als een rode draad' door de uitzending. Een Nederlandse ondernemer aldaar werd 'geïnterviewd',
hij vertelde dat het minimumloon in Portugal nog geen € 500,-- in de maand is (wat betekend dat de meeste werknemers in Portugal ongeveer op dat niveau 'verdient'). Later in de uitzending durft deze Nederlander te zeggen, dat de Portugees op te grote voet heeft geleefd, ja, zo'n € 500,-- is wel een erg grote voet. Je snapt wel wat deze ondernemer met VOC mentaliteit zijn werknemers betaald, benieuwd wat zijn eigen inkomen is.
Wat in de uitzending niet aan de orde komt is waarom de schuldenlast van Portugal zo groot is. Dus onder andere de Nederlandse banken en pensioenfondsen, die ongelimiteerd geld in dat land hebben gestoken. Geld dat is verdampt, of verdwenen in de zakken van een enkeling, die enkeling hoeft zijn/haar sieraden niet te verkopen. De 'gewone' Portugezen zijn de lul en zij mogen tot 30% inleveren. Gevolg nog meer werkloosheid, de spiraal naar beneden is bijna niet meer te stoppen. Gelukkig voor de meeste Portugezen is dat zij nog echte solidariteit kennen en elkaar steunen voor zover dat mogelijk is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten