Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

donderdag 6 januari 2011

Brand bij Chemie-Pack in Moerdijk: geen gevaar voor de volksgezondheid

Gistermiddag brak er brand uit bij Chemie-Pack in Moerdijk. In de eerste berichten werd er melding gemaakt, dat de brandweer samen met medewerkers van het bedrijf bezig waren met het inventariseren van de plekken waar het e.e.a. opgeslagen lag. Die inventarisatie zou de brandweer toch zelf dagelijks door het bedrijf bijgewerkt op de computer beschikbaar moeten hebben? Of is dat weer te simpel gedacht? Vanmorgen was er een deskundige van TNO op radio 1, hij maakte gewag van de zogenaamde GPS 15 richtlijn. 

Deze richtlijn is begin 90er jaren speciaal voor dit soort bedrijven opgesteld en stelt hoe er wordt omgegaan met de diverse chemische stoffen, de opslag, welke stoffen niet samen opgeslagen mogen worden, brandveiligheidsvoorschriften, opvang bluswater enz. Deze TNO woordvoerder vertelde, dat het RIVM regelmatig misstanden tegenkomt en tegelijkertijd stelde hij, dat er niets schort aan de controles(?!?). Dus vanaf begin 90er jaren zijn er speciale voorschriften, en anno 2011 komt men regelmatig misstanden tegen. Conclusie: er wordt 'goed' gecontroleerd, maar het blijft maar misgaan, godgloeiendegodverdomme!

Gelukkig was er gisteravond in Nieuwsuur een deskundige die het vermaledijde: "Geen gevaar voor de volksgezondheid", eens flink over de hekel haalde, rook is altijd giftig! Hetzelfde met het hypocriete overheidsbeleid aangaande rokers versus de uitstoot van het autoverkeer of vuurwerk (zo zorgt het autoverkeer(t) voor ± 18.000 vroegtijdige doden per jaar in Nederland, naast het veroorzaken van luchtwegklachten bij kinderen). Ook nu hoor je dat er geen gevaar voor de volksgezondheid is, hoewel een burgemeester op de persconferentie zojuist op radio 1 meldde, dat: "er beperkte schade voor de volksgezondheid is". 

Veel stoffen, zoals dioxine, kan je pas na langere tijd meten. Intussen zien de sloten op en bij het bedrijventerrein bruin of zwart van de troep, de brandweer gaat dat indammen zo liet een woordvoerder rond 10.00u. vanmorgen weten. Er is dus duidelijk iets mis met de naleving van de voorschriften. Het is een wonder dat het vuur niet is overgeslagen naar een olieopslag naast Chemie-Pack, wie bedenkt het en keurt het goed dat deze bedrijven zo dicht op elkaar staan?

Medewerkers van nabijgelegen bedrijven mochten vanmorgen weer aan het werk, tot.... een uur later, na diverse klachten over luchtwegirritaties, de medewerkers de bedrijven weer moesten verlaten. Daar was dus geen gevaar voor de volksgezondheid en ook weer geweldig gemeten!

De burgemeesters lulden alles weer recht op de persconferentie, hoe geweldig er is samengewerkt, gelukkig geen dodelijke slachtoffers, bla bla bla.

En maar ouwehoeren, dat we veel te veel regels hebben in Nederland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten