Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

zondag 30 januari 2011

De OV-chipkaart, een debacle 'extraordinaire'

De ellende met de OV-chipkaart kent geen einde, keer op keer komt dit 'monstrum' op negatieve manier in de media. Deze week werd weer aangetoond, dat de kaart te kraken is, het verschil met vorige 'successen' is, dat het dit keer heel simpel bleek en met een minimum aan uitgaven is het mogelijk gratis te reizen.
Al bij de start van het project werd de OV-chipkaart door deskundigen beoordeeld als volkomen onveilig en te duur. Staatssecretaris na staatssecretaris beoordeelden na reuring in de media, de kaart als afdoende en veilig. Nu blijkt dus na de zoveelste 'hack' het ding volkomen onveilig.
Conclusie de OV-chipkaart is het zoveelste voorbeeld van volksverlakkerij door de overheid. Interlokaal kan de prijsstijging ten opzichte van de strippenkaart oplopen tot 30%! Het oude liedje lijkt weer van toepassing, het onding heeft intussen zoveel gekost, dat terugdraaien niet meer mogelijk is (volgens de overheid).
Diverse politici lieten zich deze week alsnog positief uit over de OV-chipkaart en zij voegden daaraan toe, dat het verboden is de kaart te misbruiken. Ja, geld namaken ook, maar als dat zo makkelijk is dat een ieder zeker weet niet gepakt te worden, zullen velen niet aarzelen dat te doen, wat een argument! Voorts werd er bij vermeld, dat de strippenkaart ook misbruikt werd. En dat is iets nieuws, voorheen werd de OV-chipkaart gepromoot als subliem middel tegen zwartrijden. Het zogenaamde dubbele stempelen kwam maar sporadisch voor en vele pogingen eindigden met een boete.

Er is maar één manier om van het gedonder in het openbaar vervoer af te komen: maak het openbaarvervoer gratis, door via de belasting voor iedereen een naar inkomen gerelateerd bedrag te innen. Weg met de vermaledijde marktwerking, we hebben gezien wat daar van terecht komt, een uitgekleed systeem, letterlijk en figuurlijk. Zet op elke tram of bus, naast de berijder, vaste begeleiders, goed tegen de werkloosheid en voor de veiligheid, veiligheid waar de politici de mond vol van hebben. Diverse experimenten in het buitenland hebben aangetoond dat het werkt. Bovendien kan dan ook een normale dienstverlening plaatsvinden op onrendabele lijnen, misschien met kleinere voertuigen, maar toch. Uiteindelijk is dit ook goed voor het milieu, een uitgebreid, goed en gratis openbaar vervoer houdt de mens uit de auto.

Zie ook het bericht over dit onderwerp in dit blog van afgelopen vrijdag: Schultz van Haegen en de OV-chipkaart.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten