Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

maandag 17 januari 2011

Asbest: volksgezondheid versus geld verdienen

Afgelopen zaterdagavond aandacht voor asbest in het programma Zembla. Al in de 50er en 60er jaren werden de overheden gewaarschuwd voor het gevaar van asbest, de vorming van asbestose ofwel 'asbestkanker'.

Pas in 1993 werd het gebruik van asbest in Nederland verboden. Het is dan ook niet vreemd dat in 25% van de middelbare schoolgebouwen asbest is verwerkt, bij de lagere scholen ligt dat percentage lager. Buiten schoolgebouwen zijn in kantoorgebouwen, huizen en schuurtjes veel asbest verwerkt. Aan het woord kwam onder andere een woordvoerder van een woningbouwvereniging, die een flink aantal huizen in het beheer hebben, waarvan de dakbedekking uit asbest bestaat. Volgens de woordvoerder was het in 2002 te duur om de daken te vervangen, er werd besloten tot een soort impregnatie die het spul stabiel zou houden. 

Te duur? Het gaat om noodwoningen gebouwd in de 60er jaren van de vorige eeuw, dus heel goedkope huizen, waar naar maatstaven meer dan 30 jaar lang dik aan verdiend is. Een schandelijke houding dus van deze woningbouwvereniging, maar ze zullen de eersten en de laatsten niet zijn. Schandelijk ook, gezien de oprichting van de meeste woningbouwverenigingen, die niet met winstoogmerk zijn opgericht, maar om de simpele arbeider een enigszins betaalbare en comfortabele woning te bezorgen.

Schokkend, dat het verbod pas in 1993 inging, terwijl de overheden al enige decennia wisten van het gevaar. Politieke partijen die daar mede verantwoordelijk voor zijn te houden: CDA (en de partijen waar deze hypocriete zogenaamd christelijke partij een samenstelling van is), VVD en PvdA. Logisch ook, dat met name uit de mond van de woordvoerders van deze partijen steeds vaker klinkt, dat de burger zelf verantwoordelijk is voor zijn eigen veiligheid, veronderstel dat er strafvervolging naar dit lakse beleid zou komen, dat kunnen we natuurlijk niet hebben. Dit alles ondanks het gehamer van diezelfde partijen, dat zij garant staan voor de veiligheid in dit land.

Volkomen gestoord en misdadig!

Het zoveelste bewijs dat volksgezondheid ondergeschikt is aan economische belangen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten