Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

zaterdag 21 april 2012

De verborgen agenda bij de bezuinigingen op studietoelagen

Bij de bezuinigingen op de studietoelagen wordt steevast het argument gebruikt, dat de a.s. afgestudeerden in hun latere leven, een fors leenbedrag makkelijk terug kunnen betalen, ze hebben dan immers een dikbetaalde baan.
Ten eerste is deze bezuiniging voor kinderen van niet welgestelden, een extra grote drempel, om aan wat voor studie dan ook te beginnen.
Ten tweede, gaat deze redenering er van uit, dat het normaal is, dat afgestudeerden gigantisch veel meer verdienen, dan mensen, die al de pech hebben, niet bijzonder begaafd te zijn. M.a.w. het is al een gave als je behoorlijk intelligent bent, en als resultaat daarvan, zou je dan ook nog veel meer moeten verdienen, dan een ander die de pech heeft,  niet zo intelligent te zijn. De laatste mag zich (vaak) letterlijk, als straf voor het minder intelligent zijn, krom werken en het meest zware en/of gore werk te doen (en dan in banen, waar velen zelf het nut niet van inzien), en dat tegen een schijntje van wat veel afgestudeerden verdienen. Zie hier de verborgen agenda van het CDA, de VVD en de PVV: men wil de vergroting van de inkomensverschillen, die de laatste 30 jaar is ontstaan, koste wat kost in stand houden, stimuleren en het liefst nog wat vergroten.

Gevolg van deze achterlijke maatregel, die dit, door PVV fascisten geregisseerde kutkabinet doorvoert, is een flinke 'braindrain'. Veel a.s. studenten uit minder welgestelde gezinnen, zullen kiezen voor een studie in een ander EU land, er zijn er een aantal, zoals in Scandinavië, waar ook Nederlandse studenten gratis kunnen studeren, met een studietoelage op de koop toe. Daar weet men, dat studenten na hun studie, vaak kiezen voor het land, waar men de studie volgde. Een 'braindrain', waar men in de politiek de bek vol van heeft, het belang van meer afgestudeerden (bijvoorbeeld voor het onderwijs, maar ook in technische beroepen). De gesjeesde CDA verpleegster Bijsterveld en het holle vat en langstudeerder, de lachende VVD luldoos Zijlstra, mikken op de studenten van elders, vaak rijkeluiskinderen, die niet zozeer hoog begaafd zijn, maar wel een vette bankrekening hebben. Ze hopen dan dat deze studenten, net als die in bijvoorbeeld Scandinavië zullen kiezen voor het land waar men studeerde, in dit geval Nederland. Het grote verschil tussen die twee zit 'm echter in de kwaliteit van die studenten.

Alles bij elkaar kan je zelfs spreken van een 2e verborgen agenda, die wel samenhangt met de eerste, namelijk terug naar de goede tijden van de 19e eeuw, flinke klasse verschillen, de arbeider moet weer eens weten waar hij/zij staat: hard en lang werken voor een schijntje, zonder rechten, dan heeft men ook geen tijd om in opstand te komen. Met dank aan de PvdA, D66, GroenLinks en de SGP.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten