Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

maandag 26 september 2011

De leugens over de kredietcrisis

De 'Tegenlicht' aflevering van vorige week maandag, had de leugens over de kredietcrisis tot onderwerp, titel van het programma: 'Metamorfose van een crisis'.
Dat we flink bedonderd worden zal o.a. lezers van dit blog niet verwonderen, maar de leugens kunnen niet vaak genoeg aan de kaak gesteld worden.
Door de crisis veranderd ook het politieke klimaat in de verschillende landen, de nationale regeringen hebben geen antwoord op de crisis. Onzekere burgers in die landen, veelal in het bezit van 1 of 2 hersencellen, vluchten in nationalistische bewegingen (fascistische bewegingen, niets nieuws, dat zagen we ook in de 30er jaren van de vorige eeuw), die vijanden van buiten aanwijzen, of het nu gaat om moslims, Grieken, vluchtelingen of wat dan ook zijn.
De banken, die de crisis veroorzaakten, maakten het laatste jaar weer topwinsten, maar weigeren de maatschappij waarin zij verankerd zijn  te helpen met hetzij kredietverlening aan bedrijven, of bijvoorbeeld een hoger eigen vermogen. Volgens juichberichten houden de banken zich aan de 'nieuwe beloningsrichtlijnen', het is dan maar net hoe je deze richtlijnen interpreteert, want de beloningen zijn wat mij betreft nog steeds onverantwoord, achterlijk hoog.

In de VS maken grote bedrijven als Levis en Chrysler zich schuldig aan wel heel schunnige reclames, die inspelen op de huidige crisis. De Levis reclame laat de ravage van ontvolkte steden in de VS zien en spreekt dan niet over degenen die de crisis veroorzaakt hebben, maar spreekt over: "Er is iets kapot", en dan lekkere nationalistische praatjes, geserveerd op een bedje van blauwe uniformbroeken.
Chrysler heeft eenzelfde soort reclame, dat terwijl het bedrijf zich op belastingkosten zo ongeveer failliet heeft geproduceerd met het verkeerde type auto (voor de critici: alsof er goede types auto's zijn). De grote kosten van deze Chrysler reclame werden bekostigd met overheidsgeld, dat dit bedrijf als steun kreeg.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten