Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

donderdag 15 maart 2012

Accijnsverhoging op alcohol

Roel Kerssemakers van Jellinek, houdt samen met andere organisaties die zich bezig houden met 'alcohol en drugs', een pleidooi voor accijnsverhoging op alcohol (alcohol en drugs, alsof alcohol geen verslavende harddrug is). Volgens Kerssemakers is dat goed voor de schatkist, extra inkomsten van 400 miljoen, zo vertelt hij. Bovendien zal dat het gebruik van alcohol doen afnemen. Daar zijn wetenschappelijke bewijzen voor, aldus deze prutser. De praktijk wijst anders uit, bijvoorbeeld de accijnsverhoging op tabak heeft niet geleid tot minder roken, wel tot 'illegaal' roken, men heeft geen idee hoeveel sigaretten er jaarlijks worden gesmokkeld, maar de spaarzame vangsten wijzen op een gigantisch aantal. jaarlijks vloeit er meer dan 2 miljard aan tabaksaccijnzen per jaar in de schatkist. Dat zou bij lagere accijns veel meer zijn. De georganiseerde misdaad vaart er wel bij en het legt een extra beslag op politie en douane.
Terug naar de alcohol: een accijnsverhoging zal de horeca, die het al moeilijk heeft, nog extra klappen geven. Er zijn meer dan 1 miljoen probleemdrinkers in Nederland, mensen die verslaafd zijn, laten de alcohol niet staan, maar zullen nog ongezonder gaan leven, door bijvoorbeeld besparing op voedsel . Verslaving is een ziekte, die je niet met prijsverhogingen te lijf kan gaan, dat is bovendien immoreel t.o.v. mensen die aan de onderkant van de maatschappelijke ladder staan en elk dubbeltje al 10 keer moeten omdraaien.
Laat Kerssemakers de maatschappij maar eens duidelijk maken, dat alcohol een harddrug is en dat de problemen met alcohol 1.000 keer groter zijn, dan die met softdrugs (en daar vallen alle soorten wiet en hasj onder!). Dat er godverdomme nog reclame gemaakt mag worden voor de verslavende harddrug alcohol, daar zou K. zich druk om moeten maken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten