Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

donderdag 22 maart 2012

OM wil Zorreguieta niet vervolgen

Het OM heeft besloten de fascist Zorreguieta, de vader van pampaprinses Maxima niet te vervolgen v.w. misdaden tegen de menselijkheid in Argentinië, gepleegd onder het bewind van dictator Videla. Een duidelijk staaltje klassejustitie, hier een artikel uit ProRepublica over dit meer dan belachelijke besluit van het Openbaar Ministerie.

Klassejustitie
Webredactie, 19 maart 2012

iets

Het rapport Baud heeft geen uitsluitsel gegeven over de betrokkenheid van Jorge Zorreguieta, de vader van de aanstaande "koningin", bij de verdwijning van duizenden personen in Argentinië tijdens het bewind van Videla in de periode van 1975-1981. Maar ook wordt in datzelfde rapport aangegeven dat hij de waarschijnlijkheid dat deze man er niets van geweten zou hebben zeer klein is.
Ja, mijn naam is Haas, ik weet van niks
"Is hier wat gebeurd dan
"Daar weet ik niks van"
"Van mij niets te vrezen"
"Ik moest hier effe wezen"
"Mijn naam is Haas en ik weet nergens van."

Het refrein van dit oude liedje van het Lowlands Trio lijkt Zorreguieta op het lijf geschreven. Want hoe is het mógelijk dat iemand, die in die gehele periode onderminister van Landbouw is geweest, noch van de verdwijningen noch van de openlijke protesten hiertegen op de hoogte zou zijn geweest? We mogen toch aannemen dat een onderminister kranten leest? Of televisie kijkt? En er wordt toch gesproken over beleid binnen een kabinet? Geruchten gehoord? Of heeft hij de hele tijd zijn oog- en oorkleppen op gehad?
Nu het OM wederom aangeeft dat er geen vervolging wordt ingesteld tegen deze man is het meer dan duidelijk dat hem de hand boven het hoofd wordt gehouden. En het lijkt ons dat de enige die zoveel invloed heeft degene met het hoogste ambt is. Het is natuurlijk uit den boze dat de schoonvader van het toekomstige staatshoofd openlijk wordt veroordeeld voor misdaden tegen de mensheid.
Erwin Lensink zit voor het gooien van een miezerig waxinelichthoudertje tegen een gepantserde gouden koets al 545 dagen in detentie (dat is al bijna twee jaar!), de damschreeuwer wordt te pas en te onpas preventief opgepakt omdat het staatshoofd toevallig ook in Amsterdam is. Maar iemand die medeverantwoordelijk was voor de verdwijningen ten tijde van de militaire junta van Videla gaat vrijuit?
Wij noemen dat inderdaad klassejustitie.
iets

Hier het artikel uit de Pers waar ProRepublica haar artikel op baseerde (en lezer, neem een digitaal abonnement op de Pers, de Pers is één van de weinige kwaliteitskranten, die dit land nog heeft).

 
De vader van prinses Máxima, Jorge Zorreguieta, wordt niet vervolgd. Dat heeft een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie zondag desgevraagd aan het ANP gezegd.

Nabestaanden van de in 1977 in Argentinië verdwenen Samuel Leonardo Slutzky deed in september vorig jaar aangifte tegen de vader van Máxima. Ze beschuldigen hem van betrokkenheid bij de verdwijning van duizenden personen in de periode 1976-1981 tijdens het bewind van president Jorge Videla in Argentinië.
Geen leiding
Volgens het landelijk parket heeft de aangifte geen verdenking of aanwijzing voor de persoonlijke betrokkenheid van Zorreguieta bij verdwijningen opgeleverd. Hij heeft ook geen leiding gegeven aan mensen van het toenmalige Argentijnse bewind, die slachtoffers hebben laten verdwijnen. Verder is niet gebleken dat Zorreguieta weigerde om informatie te geven over de verdwijningen, concludeert het OM.

In 2001 werd er ook al aangifte tegen de vader van Máxima gedaan. Het OM en het gerechtshof beslisten daarop dat er geen vervolging werd ingesteld, omdat er voor Nederland geen rechtsmacht was. Door gewijzigde wetgeving mag Nederland Zorreguieta nu wel vervolgen, meenden de Nederlandse advocaten van de aangevers, Liesbeth Zegveld en Goran Sluiter.
'Martelende onzekerheid'
Zegveld vindt dat het OM juist zelf onderzoek moet doen naar de beschuldigingen, die ze namens haar cliënt heeft neergelegd. Volgens de advocate maakt Jorge Zorreguieta zich tot op de dag van vandaag schuldig aan het misdrijf gedwongen verdwijning: ,,Duizenden zijn in Argentinië verdwenen door toedoen van het regime waarvan Zorreguieta actief lid was. Familieleden en vrienden dragen nog steeds het verlies en verkeren nog altijd in martelende onzekerheid over het precieze lot van hun dierbaren.’’

Jorge Zorreguieta was onderminister van Landbouw tijdens het militaire regime in Argentinië. ,,Gezien zijn hoge functie moet hij toen op de hoogte zijn geweest. Hij liegt daar aantoonbaar over. Deze beslissing van het OM is duidelijk klassejustitie.''
Procedure
De raadsvrouw is er nog niet over uit of ze een procedure gaat beginnen om het OM te dwingen om Zorreguieta te vervolgen. Dat kan ze doen bij het gerechtshof.

Zorreguieta is vanwege zijn familiebanden regelmatig in Nederland. Zijn omstreden achtergrond heeft in het verleden voor de nodige problemen voor hem en zijn dochter gezorgd. Jorge Zorreguieta mocht op 2 februari 2002 van toenmalig premier Wim Kok niet naar het huwelijk van Máxima en prins Willem-Alexander komen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten