Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

vrijdag 27 mei 2011

Chemie-Pack en de voorschriften

Afgelopen woensdag in Nieuwsuur de veiligheidscoördinator van Chemie-Pack, dhr. de Koning, waar in januari een heftige brand woedde en waar veel schadelijke stoffen in het milieu kwamen.
Wat moet je daar van denken, maanden later komt de coördinator het Chemie-Pack straatje extra schoonschrobben?
Volgens de Koning heeft hij de vrijwillige brandweer van Moerdijk, die als eerste ter plaatse was, meteen een usb-stick overhandigde met daarop alle aanwezige stoffen op het bedrijf en de plaats van die stoffen op het terrein. Bovendien heeft hij de brandweer geadviseerd met schuim en niet met water te blussen, aangezien dat de situatie verergert.
Of de Koning deze zaken nu wel of niet gedaan heeft (het blijft vreemd, dat hij dat nu pas doet), doet er, behalve voor de juridische en verzekeringstechnische onderzoeken, niet zo veel toe. Het staat als een paal boven water, dat dit bedrijf in een gemeente met een grote professionele brandweer gevestigd had moeten zijn.
Conclusie: de diverse besturen waren niet capabel een vergunning af te geven voor een bedrijf als Chemie-Pack, het toezicht en de controle op de voorschriften bij Chemie-Pack en de brandweer was zwaar onvoldoende.
De veiligheid en de volksgezondheid zijn alweer van minder belang dan economische activiteit, al kwaakt de overheid keihard het tegenovergestelde, alleen bij rampen als deze wordt dat weer eens heel duidelijk gemaakt.

Zie ook o.a. mijn berichten van: 6 januari 2011 'Brand bij...', 12 januari 2011 'Het Moerdijk....' en 23 april 2011 'Het straatje......'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten