Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

donderdag 4 oktober 2012

Katan verbaasd over effect van minder suiker

Hoogleraar humane voeding aan de Vrije Universiteit, Katan, maakte een paar weken geleden in BNR gezond (12 september) gewag van een onderzoek naar suiker in frisdranken. Samen met zijn medewerkers werd er bij 600 Nederlandse kinderen een onderzoek gedaan, middels een blikje frisdrank, de een met en de ander zonder suiker. Na 1,5 jaar bleek dat kinderen, die de blikjes zonder suiker hadden gedronken, een kilo lichter waren, dat zat 'm in het lichaamsvet en de verwachting, dat die ontbrekende suiker anderszins gecompenseerd zou worden, kwam niet uit.

Beetje vreemd, als wetenschapper kinderen expres suiker 'voeren', terwijl je toch dondersgoed op de hoogte moet zijn, dat suiker bijzonder schadelijk kan zijn, sterker het gebruik van extra suiker is altijd schadelijk, niet alleen voor het gewicht, maar ook voor de tanden. Daar komt Katan wel op terug, als hij stelt, dat het beter is water te drinken, daar drankjes met suikervervangers ook slecht voor de tanden zijn (zet dat nog eens af tegen het onderzoek!).

Nog vreemder is het, dat Katan als wetenschapper niet heeft gekeken naar het gebruik van 'stevia' in frisdranken. Als hoogleraar humane voeding zou hij toch moeten weten, dat stevia geen calorie toevoegt aan voeding af drank, dat stevia de tanden niet aantast en misschien nog wel belangrijker, stevia heeft een gunstig effect op het tegengaan van diabetes, zo wordt stevia al decennia lang aan frisdranken toegevoegd in Japen, het aantal ouderdomsdiabetes is daar, evenredig aan de verstreken tijd, met grote aantallen afgenomen (ook in vergelijking met diabetes in het westerse landen).

Het zou beter zijn, als Katan eens wat meer aandacht besteedde aan de macht en lobby van fabrikanten zoals de suikerbaronnen, die stevia meer dan 10 jaar op de verboden EU lijst wisten te houden (met hulp van bijzonder foute politici, als die van het CDA, die de belangen van de suikerboeren behartigden).
Volksgezondheid en economie gaan nu eenmaal niet samen, het is de taak, juist van wetenschappers als Katan, zich hier 24/7 tegen te verzetten en te vechten voor goede vervangers van stoffen als suiker. Maar ja, Katan zit bij uitstek bij een omroep die juist de economische belangen met hand en tand verdedigt......

Zie ook: 'Martijn Katan (hoogleraar VU) verklaart suiker veilig....... AUW!!!'

       en: 'Gevaarlijke doses suiker gevonden in warme dranken...... Starbucks heeft de 'hoofdprijs....''

Geen opmerkingen:

Een reactie posten