Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

zondag 24 juni 2012

Het bedrijfsleven trekt de 'duurzame kar'

De titel van dit bericht, duidt op de veelgehoorde leugen van met name neoliberale of rechts-conservatieve politici van de VVD en het CDA (en in mindere mate de PvdA, D66 en GroenLinks). Zij stellen, dat overheidsinvesteringen in een duurzame economie niet opportuun zijn en 'wij' veel beter het voortouw aan het bedrijfsleven kunnen geven, sterker nog volgens deze politici doet het bedrijfsleven het uitstekend op duurzaam gebied. Even vergetend, dat (grote) bedrijven als Unilever pas actie ondernemen, als er teveel kritiek uit de maatschappij op hun milieu vervuilende en natuurvernietigende, vaak mensonwaardige productie komt. Zelfs dan pas, als deze kritiek gepaard gaat met daadwerkelijke productie ondermijnende actie en/of politieke druk.
Het verplaatsen van productie naar 'lagelonenlanden' (lees: slavenlonen-) door westerse bedrijven, naar landen waar men het tevens niet nauw neemt met lucht-, grond- en watervervuiling, landen waar natuurbescherming nog in het prenatale stadium verkeert, is een teken aan de wand.

Shell is weer een mooi voorbeeld, dit multinationale bedrijf presenteert zich meer en meer als duurzaam bedrijf (het is dat het zo cynisch is, anders zou je je werkelijk doodlachen), terwijl men geen bliksem doet aan de door henzelf gecreëerde milieu catastrofe in de Nigerdelta (of andere plekken op en in de wereld). Nu gaat Shell,  volkomen 'veilig' proefboringen doen in het Arctische gebied, een contradictio in terminis, dat snapt zelfs een ijskonijn.

De duurzaamheidsleugen is op de milieutop in Rio de Janeiro, die afgelopen week plaatsvond, definitief doorgeprikt. Volkomen terecht merkte een woordvoerder van Milieu Defensie op, dat er onder druk van het bedrijfsleven, tandeloze compromissen zijn aangenomen en er daadwerkelijk niets is bereikt.
Zo wordt er niets gedaan aan de subsidies op fossiele brandstoffen (ook in het belang van Shell en andere oliemaatschappijen). Voor deze brandstoffen wordt vier keer meer subsidie verleend, dan voor echte duurzame energie opwekking, dan reken ik de buitensporige, vaak verborgen subsidie op, kernenergie niet eens mee en wie deze vorm van energie, na alle rampen en bijna rampen, nog als groen ziet, is echt van lotje getikt ......

Geen opmerkingen:

Een reactie posten