Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

woensdag 6 maart 2013

Hugo Chavez dood

Gisteren werd bekend gemaakt dat Hugo Chavez is overleden. In het Radio1 Journaal van 01.00u. werd gesteld door de nieuwslezer, dat Chavez omstreden was, o.a. door zijn verzet tegen privatisering* en andere zaken, maar vooral zijn grote verzet tegen de VS. De nieuwslezer had beter kunnen zeggen, dat na decennia lange inmenging in de politiek door de VS van een groot aantal landen in Midden en Zuid-Amerika, er met Chavez een ander tijdperk aanbrak in veel van die landen, een tijdperk dat zich kenmerkte door politieke omwentelingen en een bijzonder kritische houding t.a.v. de VS.

Hier mijn zienswijze op de dood van Chavez en Venezuela:

Ja, Chavez dood, Chavez heeft veel goeds gedaan voor de arme bevolking van Midden- en Zuid-Amerika, maar Venezuela in het bijzonder, ook al was hij een autoritaire klootzak**. Wat deed Chavez dan voor het arme deel van zijn bevolking? Niet alleen zorgde hij voor betere huisvesting (met riolering en schoon drinkwater), beter gezondheidszorg (arme Antillianen kunnen voor gratis zorg in Venezuela terecht...) maar ook voor alfabetisering (zelfs voor volwassen burgers, ook op een leeftijd boven de 50 jaar). De situatie toen hij de macht nam was een bijzonder slechte, en dat was niet alleen wat betreft de economie. Zo stemde het grootste deel van de bevolking niet en als armen al stemden, was dat vaak onder rechtse druk (door 'bepaalde' werkgevers), of na dat ze cadeaus ontvingen.

Voorts heeft Chavez de arme burgers van Zuid- en Midden-Amerika weer zelfbewustzijn en trots gegeven, niet voor niets heeft er de laatste 10 jaar een behoorlijke omwenteling plaatsgevonden in heel veel landen in de voornoemde regio, niet dat dit alleen een verdienste van Chavez is, maar het hielp wel.

Wat betreft de misdaad, die is  net als de corruptie heel hoog in Venezuela: in de 60er jaren was het echter nog veel erger dan nu, de cijfers laten sindsdien een kleine verbetering zien, al is de situatie onder Chavez niet significant verslechterd en als iets moeilijk uit te bannen is, dan is het wel de kanker van corruptie, die automatisch de misdaad aanwakkert. Ik vrees dat dit nu veel erger gaat worden, als eerste zal de VS de kans grijpen, haar invloed in Venezuela te laten gelden, dat gaat altijd via omkoping en ondermijning van de machthebbers, die de VS niet welgevallig zijn. Je moet dan ook vrezen, dat de situatie in Venezuela bijzonder instabiel zal worden en een burgeroorlog is niet ondenkbaar. Vergeet niet, dat Chavez de armen heeft getraind en bewapend........

Laten we er maar het beste van hopen.

*  Echt goed over nagedacht: Chavez nationaliseerde een aantal grote ondernemingen, die het land jaren hadden leeggezogen.

** Las dit bericht nog eens op 5 april 2021, en moet zeggen dat ik wel erg kort ddoor de bocht ging met dat 'klootzak', hij was de eerste president die echt wat deed voor de arme bevolking en dat is hem duur komen te staan, je kan er dan ook donder op zeggen dat hij is vermoord door de CIA.....)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten