Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

dinsdag 27 augustus 2013

Kamp stelt het grote aantal proefboringen naar gas nog even uit......

VVD obersturmbahnführer Kamp liet gisteren weten, dat er nog geen definitief besluit is genomen over het boren naar schaliegas, maar als dat zonder risico's kan, is er wat hem betreft geen bezwaar. Eerst wordt er nog een milieu effect rapportage (MEP) gemaakt, waarna waarschijnlijk in oktober het besluit valt.

Het onderzoek waar hij zijn uitspraken op baseert, is alleen op een zeer beperkte literatuur studie gegrond, maar dat maakt Kamp niets uit, dit 'onderzoek ziet er wat hem betreft goed uit en de risico's die erin geschetst worden, zijn uiterst klein, zo niet te verwaarlozen..... Dat er een hele berg literatuur ligt, waaruit blijkt, dat je vooral niet aan dit soort boringen, ja zelfs niet aan proefboringen moet beginnen, ach, niet lullen poetsen!

De hufter hield een heel betoog hoe belangrijk gas 'wel niet' is voor Nederland, dat Nederland veel ervaring heeft met gaswinning, alsof boren naar schaliegas in wezen hetzelfde is, als het boren naar gas in Groningen in de 50er en 60er jaren van de vorige eeuw...... 'We' verdienen veel aan de gasexport, aldus de neoliberaal Kamp, er niet bij vertellend, dat Nederland het aardgas uit Groningen voor een appel en een ei, middels langjarige contracten aan het buitenland heeft verkocht, ach dat weet toch geen hond meer.

Met het beleid van Rutte 2 wordt de grote onderlaag getroffen, dus beloofde Kamp hen alvast vergulde (rotte)eieren, schaliegas zou een steuntje in de rug van de koopkracht zijn, zo hield deze volksverlakker zijn gehoor voor.

Het is duidelijk: in de achterkamertjes is het besluit tot proefboren allang genomen. Wat de enorme hufter Kamp er niet bij vertelt, is, dat ook voor proefboringen, er een flink aantal boorputten geslagen moeten worden, en dat daar dus ook schade aangericht zal worden, die niet meer te herstellen is, want ook met proefboringen zal men moeten 'fracken'.

In de VS zijn ruime rapportages voorradig over de gevolgen van 'fracken' in de praktijk, van gigantische vervuiling (zo wordt er o.a. arsenicum gebruikt voor het fracken) en aardbevingen tot 5,6 op de schaal van Richter!!! Dan spreek ik nog niet over de grote hoeveelheden methaangas, die ontsnappen bij schaliegaswinning, methaangas is een van de de grootste aanjagers van het broeikaseffect.

Weet u nog de praatjes die Kamp hield in Groningen, na alle aardbevingen daar, aardbevingen die een maximale grootte hadden van rond de 3 op de schaal van Richter, als ik het mij goed herinner. Het literatuur onderzoek, dat door Kamp als baanbrekend wordt voorgesteld, althans anders kan ik zijn praatjes niet zien, is, zoals gezegd, gebaseerd op literatuuronderzoek en dan nog een zeer beperkt literatuur onderzoek ook.

Waar Kamp bovendien niet over lult, als hij het over alle 'verdiensten' heeft, is dat de VS een hele berg subsidie in het fracken heeft gestoken, niet voor niets, zoals ik hier eerder betoogde, het is goedkoper wat miljarden in het fracken te steken, dan een paar duizend miljard in een oorlog om bepaalde wingebieden van brandstoffen te beschermen of te veroveren, zie Irak.

Bovendien is de wetgeving in de VS dusdanig, dat er amper of niets betaald wordt voor het vernietigen van grote schaars bewoonde gebieden, gebieden (veel natuurgebieden) die soms een paar uur van dicht bewoonde gebieden liggen, buiten dat het moreel verwerpelijk is, grote gebieden voor lange tijd onbruikbaar te maken, of belangrijke natuurgebieden te vernietigen, zou dat hier niet eens kunnen..........

Bericht enigszins leesbaarder gemaakt op 2 december 2017, aan de inhoud is verder niets veranderd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten