Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

dinsdag 22 januari 2013

Quinoa eters benadelen armen in Bolivia en Peru

Quinoa is een gewas, waarvan de zaden gebruikt worden om o.a. brood van te maken in Bolivia en Peru. Quinoa is hier vooral bekend bij mensen die 'duurzaam' eten, dat daar iets op af te dingen valt, was onlangs te lezen in The Guardian. Door dat dit product steeds populairder wordt in westerse landen, is dit product voor de armen in  Bolivia en Peru, dat voor hen het basisvoedsel is, onbetaalbaar geworden. Daarnaast is de druk op het verbouwen van Quinoa in die landen, zo groot geworden, dat veel boeren, die eerst tot 12 gewassen per jaar verbouwden, zijn overgestapt op alleen quinoa, monocultuur dus.
Gevolg van dit alles is, dat armen nu het veel goedkopere, geïmporteerde 'junkfood' uit de VS eten, van leveranciers als Mc Donalds, Pizza Hut en Burger King, direct gevolg daarvan is, dat obesitas en tandbederf als een pijl omhoog schieten.......

Leuk om na te denken over gezond en duurzaam voedsel, als dit maar niet ten koste gaat, van grote groepen armen, de term duurzaam kan voor dit voedsel geschrapt worden, denkt u daaraan bij het boodschappen doen in de 'eco-winkels' of 'biologische-boerenmarkten' (overigens dat biologisch slaat al helemaal nergens op).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten