Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

zondag 20 januari 2013

Feike Sijbesma en het duurzame gehalte van chemiereus DSM

Vanmiddag was de 'CEO' van DSM: Feike Sijbesma te zien en te horen in Buitenhof (ik noem ook dat 'zien', omdat dit een 'aparte belevenis' is), dit n.a.v. zijn uitnodiging te spreken op het aanstaande World Economic Forum.  'People, Planet and Profit', is de leidraad van papzak Sijbesma, die maar niet uitgeluld raakte over het duurzame gehalte van DSM. Mensen staan in zijn leidraad vooraan, dat geldt ook bij ontslag, zo merkten vorig jaar 400 werknemers van zijn bedrijf, maar S. bedoelt natuurlijk de aandeelhouders met 'mensen'. 

Ook 'profit' staat hoog aangeschreven bij Sijbesma, dat gaat heel goed samen met duurzaamheid, aldus deze grootgraaier. Jazeker, aandeelhouders in chemiereuzen zijn vooral geïnteresseerd in een groen milieu.... ha! ha! ha! Hé enorme volksverlakker, aandeelhouders in chemiebedrijven hebben maar één drijfveer: zo veel mogelijk winst binnenhalen, maakt niet uit hoe dat behaald wordt. 'Planet' staat voor de zorgen die DSM heeft voor natuur en milieu wereldwijd......* Ook sleepte hij een deal uit een gesprek met de VN Voedsel Organisatie (FAO**), daar hij een Afrikaanse minister hoorde over de falende voedselhulp, te weinig vitamines enz....

Er was duidelijk sprake van de spreekwoordelijke vos, die de passie preekt, zo had Sijbesma het over milieuzorgen en 'sustainability', niet alleen hier maar ook in ontwikkelingslanden. DSM staat hoog op de 'sustainability lijst' aldus Sijbesma, dat zegt wel wat zo'n lijst, die een chemisch bedrijf hoog op de lijst zet.........:


De enorme volksverlakker Sijbesma verdiende in 2008 € 1.516.680,-- !!!!!!!! Dat was blijkbaar niet genoeg voor deze papzak, en in 2009 werd de aandeelhouders een verhoging van dit salaris gevraagd, dat werd honend weggestemd. Dat in tegenstelling tot wat hij in het begin van de uitzending zei over de 60%, die de rijken meer zijn gaan verdienen sinds 1990 (cijfers Oxfam), hierover zei hij, dat hij deze cijfers ook had gezien en dat het misschien wel wat minder kan, maar dat veel rijken goede doelen steunen, zoals Bill Gates (en daarmee hun inkomstenbelasting kunnen terugbrengen naar bijna 0%)

Leuk ook, dat de redactie van Buitenhof dit soort feiten niet noemde in het gesprek met deze lul, feiten, die je na een halve minuut hebt gevonden op Google, van het makke schaap dat de boel presenteerde valt al helemaal niets te verwachten, dat zie je na één blik op haar gemaakte serieuze kop.

* Feiten over de duurzaamheid van DSM: In 2010 steeg de CO2 uitstoot van DSM wereldwijd naar 5,2 miljoen ton, dat was in 2009 nog 4,5 ton, ook steeg het energie gebruik significant, evenals het watergebruik. In de cijfers zijn de afgestoten onderdelen van DSM niet meegerekend. DSM was met de uitstoot van 5,2 miljard kilo voor broeikasgassen in equivalenten CO2, voor zover bekend, Limburgs nummer 1 vervuiler op gebied van giftige gassen.
In China was DSM het 'best' bezig, uitstoot zwaveldioxide (SO2) 30 keer hoger dan in Geleen, koolstofmonoxide (CO) 20 keer hoger dan in G. en uitgestoten stikstofoxiden in China: 1121 ton tegen 778 ton in Geleen.
 In de VS werd DSM beboet voor het meer uitstoten dan toegestaan van Cyclohexane, een uiterst giftige stof.
 Bron: het sufferdje 'WijLimburg' van 18 augustus 2011, zie: http://www.wijlimburg.nl/item/dsm-wordt-weer-viezer-bedrijf-loost-52-miljard-kilo-broeikasgassen/15770 Let op: deze pagina is verwijderd door WijLimburg...... (zo constateerde ik op 27 juli 2020)

** Hier stond eerder WHO dat moet echter de FAO zijn. Verbeterd op 27 juli 2020, heb toen tevens de indeling aangepast aangezien 'de noten' vreemd genoeg waren verdwenen aan het eind van dit bericht, maar een paar alinea's daarvoor werden ingevoerd, hoe dat mogelijk is weet ik niet...... Heb voorts het label 'volksgezondheid en economie' (versus) toegevoegd, zoals gewoonlijk in neoliberaal bestuurde landen gaat immers het geldelijk gewin ver voor op de volksgezondheid (eerder gold dit voor kapitalistisch geleide landen, echter neoliberalisme gaat nog een hele stap verder in ijskoude inhumaniteit....) 

Zie ook:
'Feike Sijbesma (topgraaier) van DSM over zijn 'duurzame bedrijf.....''

'Feike Sijbesma en het duurzame gehalte van chemiereus DSM deel 2

Geen opmerkingen:

Een reactie posten