Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

dinsdag 17 december 2013

Rutger Bregman en Jos Palm over het geluksgevoel van de Nederlander........ zandzakken voor de deur!

Zondag in het VPRO programma OVT, aandacht voor Rutger Bregman, die de Vlaamse Liberales-prijs won, voor zijn boek 'De geschiedenis van de vooruitgang', deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door een liberale denktank. Het gesprek dat plaatsvond handelde deels over het eerder bekendgemaakte SCP 'gelukscijfer', dat de Nederlander zichzelf zou hebben gegeven, Palm gaf alvast een voorzet, door te stellen, dat de Nederlanders mopperen en zeuren (die Nederlanders betalen wel zijn veel te dikke salaris.....).

Bregman stelde zoals velen al eerder deden, dat dit geluksgevoel, niet te lijden heeft onder de crisis...... Het verschil zit 'm in collectief negativisme (Den Haag zit vol zakkenvullers, zo zou de algemene teneur zijn) en het individueel positivisme (zo van: 'het is allemaal klote, maar met mij gaat het goed'), zo vervolgde Bregman. dat verschil noemde Bregman een gat tussen het gevoel en de werkelijkheid. Palm, de presentator vond dit allemaal heel plausibel en vroeg zich af, hoe de padvinders daar over zouden denken (een vorig onderwerp, daarover later meer). Volgens Noordervliet die haar column aan die voornoemde padvinders wijdde) stelde dat e.e.a. komt door de weggeslagen zuilen, wat Berkelaar, ook aanwezig een plausibele analyse vond..... 'Wat we nu nog hebben zijn de scouts en Mandela'........, vervolgde Palm, waar slaat 't op? Volgens Bregman was het streven van de bevolking vanaf de middeleeuwen, een luilekkerland te creëren, 'geen honger meer en lekker luieren', dat hebben we nu wel bereikt, aldus de gelauwerde schrijver, een luilekkerland, geen honger meer, vrije seks (?!?) en luieren....... De naam Augustinus rolde uit de mond van de schrijver, daar komt katholiekenlikker Palm onmiddellijk op klaar en hij herhaalde de naam nog een paar keer. Augustinus zou de eerste lineaire denker zijn geweest, dus een denker die vooruitgang zag in de toekomst.

Wim Berkelaar de rechts-conservatieve EO 'geschiedkundige' zat zoals gezegd, ook in de studio en deze kwam met het cliché: 'juist omdat we 't zo goed hebben, zijn we ontevreden' en 'we zijn ontevreden, net zoals de studenten in de 60er jaren', dat vond Palm alweer een heel prettige constatering..... Alsof velen nu en die studenten toentertijd geen reden hebben/hadden om pissig te zijn en veranderingen te eisen, je kan zelfs stellen wat betreft de studentenrevolte, dat het universitaire onderwijs in de 20 jaar, na die revolte er flink op vooruit is gegaan en dat de gemiddelde burger leerde, dat de zogenaamde hoge heren in Den Haag, vaak niets anders zijn, dan machtsgeile wellustelingen, die schijt hebben aan de grote onderlaag in onze maatschappij, velen leerden, dat het de normaalste zaak van de wereld is, om veel kritiek te hebben, daar kan, behalve de machthebbers (politici, ondernemers en hun slippendragers in de media, de kerken en het onderwijs) niemand iets op tegen hebben!  Maar niks hoor, de schrijver die een boek schreef over de geschiedenis van de vooruitgang, was het volkomen eens met de analyse van Berkelaar......... 
Leest u ook het bericht over het SCP 'gelukscijfer' en oordeel dan nog eens hoe gelukkig 'we' zijn......

Geen opmerkingen:

Een reactie posten